Omroep Gelderland in twee categorieën genomineerd voor prestigieuze prijs De Tegel

24-04-2020

Na de nominatie van RTV Oost zijn nu ook twee producties van Omroep Gelderland genomineerd voor de prestigieuze journalistieke prijs De Tegel. De podcast Verstrikt van Omroep Gelderland is genomineerd in de categorie audio. Journalist Maarten Dallinga won met zijn persoonlijke podcastserie de Gouden NL Award 2019. De tweede nominatie voor Omroep Gelderland is in de categorie onderzoek met ‘Onveilige zorg in kleine commerciële woonzorginstellingen’.

Persoonlijke podcastserie
Jaarlijks overwegen naar schatting 400.000 Nederlanders een einde aan hun leven te maken. Erover praten is een taboe. Maar in Verstrikt, een vijfdelige persoonlijke podcastserie van Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland, komt het hebben van doodsgedachten uitgebreid aan bod. Dallinga spreekt met mensen die suïcidaal zijn of waren, nabestaanden en professionals. Ook is hij open over de doodsgedachten die hij zelf heeft gehad. De podcast start met een gesprek waarin hij zijn ouders voor het eerst vertelt over zijn vroegere suïcidaliteit. Maarten Dallinga maakt kans op zijn tweede Tegel. Vorig jaar won hij met de Omroep Gelderland-podcast ‘Anoniem Intiem’ de Tegel in de categorie Regio.

Onveilige zorg
Het Omroep Gelderland-onderzoek ‘Onveilige zorg in kleine commerciële woonzorginstellingen’ maakt ook kans op De Tegel. Het onderzoek is gedaan door de journalisten Judith Spanjers en Ellen Kamphorst. Drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Cliënten voelen zich onveilig in kleine commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem. Dat blijkt uit hun onderzoek. Vooral bij zorgbedrijven die niet alleen zorg bieden aan licht verstandelijk beperkten en psychiatrische cliënten, maar ook aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs’ers.

De Tegel
De geplande uitreiking op 8 juni gaat niet door vanwege de coronacrisis. De uitreiking is nu online. De uitzending is 8 juni vanaf 16.30 uur hier live te volgen. Eerder werd bekend dat ook RTV Oost kans maakt op een Tegel. RTV Oost-verslaggevers Jan Colijn en Tom Meerbeek zijn genomineerd voor De Tegel in de categorie Regio/Lokaal.