Een nieuwe code, AI-ethiek in de journalistiek

Op donderdag 8 februari 2024 organiseerde de RPO in samenwerking met Fontys Journalistiek in MindLabs het dagvullende programma ‘Een nieuwe code, AI-ethiek in de journalistiek.’ Doel van de dag was om de mogelijkheden en randvoorwaarden van AI in de journalistiek in kaart te brengen. Ruim 200 gasten uit journalistiek Nederland waren aanwezig bij deze inspirerende dag.

Bekijk hier de aftermovie

YouTube video

Podcastserie De Nieuwe Code

Podcastserie De Nieuwe Code is live opgenomen tijdens het congres. In deze serie onderzoeken student-onderzoekers van Fontys Journalistiek Wesley Klop en Kahdra Kleij de potentie en gevaren van AI voor het vakgebied.

Aflevering 1: Laurens Vreekamp en Karlijn Goossen
In deze aflevering praten Laurens Vreekamp (oprichter Future Journalism Today Academy) en Karlijn Goossen (Adjunct-hoofdredacteur EO) over hoe AI de journalistiek kan veranderen en hoe journalisten daarmee om kunnen gaan.

Aflevering 2: Danielle Arets en Olivier de Neve
In deze aflevering praten Danielle Arets (Lector Fontys Journalistiek) en Olivier de Neve (Presentator NOS Journaal Regio) over het AI-congres en de impact van generatieve AI op de journalistiek.

Aflevering 3: Jeffrey Kofman en Stuart Acker Holt
In deze aflevering praten Jeffrey Kofman (Trint) en Stuart Acker Holt (journalist & fotograaf) over hoe Trint is ontstaan, AI-spraak-naar-tekst-toepassingen en hoe fysieke redacties kunnen veranderen door AI.

Aflevering 4: Jeroen van de Nieuwenhof en Laurens van de Berg
In deze aflevering praten Jeroen van de Nieuwenhof en Laurens van de Berg over Tolkie, een softwarebedrijf dat AI gebruikt om teksten makkelijk leesbaar te maken voor laaggeletterden en bespreken ze hoe het is om te prototypen met AI.

Aflevering 5: Allard Berends en Marieke van Willigen
In deze aflevering praten Allard Berends (hoofdredacteur Omroep Flevoland) en Marieke van Willigen (Onderzoeksjournalist) over hoe AI-toepassingen het journalistieke werkveld kunnen verreiken en de gevaren van generatieve AI voor redacties.

Daniel Hentschel (Cartoons by Danibal) vatte de dag samen in een cartoonverslag.

Bekijk hier de foto’s

(c) Nathan Reids