Winnaars NL Awards 2019: Minister Slob opnieuw verheugd over de kwaliteit

21-04-2020

Vandaag zijn de winnaars bekendgemaakt van de NL Awards, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Bij deze 18e editie zijn zes regionale omroepen in de prijzen gevallen: Omroep Brabant (twee keer), Omrop Fryslân, RTV Noord, Omroep Gelderland, Rijnmond en L1. De categorie-overstijgende Gouden NL Award gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’, een podcastserie over zelfmoord. De prijzen werden deze keer niet persoonlijk uitgereikt tijdens het NL Media Event; het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers is afgelast vanwege de coronacrisis.

Minister Slob uit zijn lof voor regionale omroepen
De Gouden NL Award zou worden uitgereikt door minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). Hij geeft vanuit Den Haag aan dat hij er natuurlijk graag bij geweest zou zijn, maar dat het gezien de omstandigheden is vervallen. “Ik ben ervan onder de indruk hoe regionale omroepen in deze tijd hun belangrijke en drukke taak vervullen om mensen in hun regio te informeren en te verbinden”, aldus Slob. “En ik ben opnieuw verheugd over de kwaliteit van de regionale producties die dit jaar zijn beloond met een NL Award.”

Gouden NL Award
Volgens juryvoorzitter Rein Tolsma voldeden alle genomineerden aan de gestelde criteria: goed gemaakt, onderscheidend in kwaliteit en creativiteit, met regionale relevantie en impact, journalistiek en informatief en bijzonder van vormgeving. Veel lof is er voor de winnaar van de Gouden NL Award. Maarten Dallinga van Omroep Gelderland maakte ‘Verstrikt’, een vijfdelige persoonlijke podcastserie over zelfmoord. “Een precair onderwerp uitmuntend behandeld”, aldus Tolsma. “De maker toont kennis en zelfinzicht, betrokkenheid en voorzichtigheid. Deze serie is technisch vlekkeloos, integer, meeslepend, deskundig en persoonlijk. Wat ontzettend knap gemaakt.” Aan de Gouden NL Award is een geldprijs van € 2500,- verbonden.

 

De winnaars van de NL Awards 2019 per categorie:
EIGEN NIEUWS: RTV Noord – Gasdossier: de NAM dreigt gaskraan dicht te draaien
JONG TALENT: Riël Linssen van L1
DOCUMENTAIRE: Omroep Brabant – Schapenheld
RADIOPROGRAMMA: Omroep Gelderland – Verstrikt
ONLINE PROJECT: Omrop Fryslân – Jennifer to the Max
TV-PROGRAMMA: Rijnmond – FC Rijnmond
CROSS-/TRANSMEDIAAL PROJECT: Omroep Brabant – Brabant Bevrijd

GOUDEN NL AWARD: Omroep Gelderland – Verstrikt

Kijk hier de VIDEO met de eerste reacties van de winnaars!

 

 

Lees het juryrapport:

De jury
De jury voor de NL Awards 2019 bestond naast voorzitter Rein Tolsma uit Karlijn Houterman (winnaar Gouden NL Award 2018, redacteur RTL), Susanne de Kroon (eindredacteur Regiojournaal), Annewil Neervens (programmamanager innovatie AVROTROS), Botte Jellema (journalist, podcaster en presentator), Kirsten Jassies (contentstrateeg), Bert Huisjes (directeur-hoofdredacteur Omroep WNL), Joris Gerritsen (chef in/nieuws De Gelderlander) en Jessica Swinkels (directeur Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten). Vicky Serao is secretaris van de jury. Richel Bernsen is opnieuw coördinator NL Awards.

Afbeelding: Joep Bertrams

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023