Lokale en regionale media zijn essentieel voor de lokale samenleving en democratie

12-11-2020

Lokale en regionale media zijn essentieel voor de lokale samenleving en democratie. Maar de lokale media kunnen hun functies lang niet overal in Nederland goed uitvoeren. De Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur pleiten daarom voor concrete afspraken, meer samenwerking en een stevigere financiering voor regionale en lokale media. Alleen daarmee zullen lokale media weer in staat zijn hun essentiële functies voor democratie en samenleving uit te oefenen.

Dat stellen de raden in hun advies ‘Lokale Media: niet te missen’ dat is opgesteld op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK) en de minister voor Media (OCW). Lokale en regionale media zijn essentieel voor de lokale samenleving en de lokale democratie. Zo is het voor de democratie onontbeerlijk dat lokale media burgers informeren, zodat mensen bijvoorbeeld weloverwogen kunnen besluiten op welke partij ze stemmen. Daarnaast houden lokale media lokale bestuurders scherp en agenderen ze belangrijke maatschappelijke kwesties in de politiek. Ten slotte zorgen lokale media voor verbinding.

In het advies pleiten de raden voor meer samenwerking: “Gemeenten en provincies moeten samenwerking tussen omroepen stimuleren. Met oog voor maatwerk kunnen deze samenwerkingen zorgen voor meer professionalisering.” Regionale omroepen zijn de afgelopen periode al intensiever met lokale omroepen gaan samenwerken. Er zijn voorbeelden van o.a. Omroep West, Omrop Fryslan, NH en Omroep Gelderland. Daarnaast gaan zeven omroepen volgend jaar de lokale journalistiek intensiveren door voor de periode van een jaar 28 journalisten extra (lokaal) in te zetten. Dit moet de nieuwsvoorziening op lokaal niveau verder verbeteren.

Het advies ‘Lokale media: niet te missen’ van de adviesraden en de handreiking/adviezen van het VNG expertiseteam zijn 11 november in een online meeting aangeboden aan minister Slob. “Lokale media zijn onmisbaar in onze samenleving. Iedereen moet voldoende goede informatie kunnen krijgen uit zijn directe omgeving. Daarom is het goed dat is gekeken wat zij nodig hebben om hun taken zo goed mogelijk te kunnen blijven doen,” aldus de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Samenwerking met elkaar én samenwerking met landelijke en lokale omroepen is onderdeel van het jaarplan van de RPO voor 2021: Een publiek bestel met betrouwbaar nieuws en een herkenbaar programma-aanbod voor heel Nederland, een journalist in alle dorpen, steden en streken. Al het belangrijkste nieuws van de eigen achtertuin tot aan de andere kant van de wereld.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023