Omroep West verstevigt ook samenwerking met lokale partner Midvliet

02-11-2020

Omroep West gaat ook intensiever samenwerken met Midvliet. Omroep West detacheert sinds 1 oktober verslaggevers bij Midvliet. Zij maken in samenwerking met de nieuwsredactie van Midvliet verhalen in het gebied van de lokale omroep van Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Wassenaar. De gedetacheerde journalisten van Omroep West zullen zich ook richten op de derde stad van Zuid-Holland, Zoetermeer. Een soortgelijk samenwerking heeft de regionale omroep ook met de WOS (Westland), Den Haag FM, Studio Alphen, de Bollenstreek Omroep en Sleutelstad (Leiden). Het gebeurt onder de vlag van het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN), waarin regionale en lokale omroepen in het noorden van Zuid-Holland elkaar (journalistiek) versterken.

Noodzakelijke impuls
“De journalistiek in Leidschendam, Voorburg, Stompwijk, Wassenaar en Zoetermeer krijgt hiermee een impuls, zowel kwalitatief als kwantitatief”, zegt Henk Ruijl, hoofdredacteur van Omroep West. “En dat is hard nodig in tijden dat de regionale en lokale journalistiek onder druk staat.” Lokale omroepen hebben het financieel moeilijk en ook de regionale omroep moet steeds meer doen met minder geld. Ruijl: “Door samen te werken proberen we de verschraling van de journalistiek te keren. De berichtgeving in de regio wordt hiermee versterkt. Verhalen uit alle delen van de hele regio bereiken op deze wijze een groter publiek.”

Versterken professionaliteit
Met het Regionaal Nieuws Netwerk (RNN), een samenwerkingsverband waar Midvliet al langer deel van uitmaakt, ondersteunt Omroep West lokale omroepen in het noorden van Zuid-Holland, zowel met mensen als met middelen. De komende jaren krijgt Omroep West extra geld van het ministerie van OCW voor de uitbouw van het netwerk. Zo organiseert RNN meerdere keren per jaar workshopdagen, waar medewerkers van lokale omroepen training krijgen in onder meer journalistiek, filmen, het monteren van nieuwsvideo’s en radio maken. Daarnaast biedt Omroep West naar behoefte op maat gesneden trainingen voor medewerkers van de lokale omroepen aan.

Meer verhalen maken
“Door intensief gebruik te maken van de kennis en expertise van Omroep West, onder meer op het gebied van journalistiek en mediaproducties, kunnen wij grote stappen gaan zetten in onze professionalisering. Deze stap past naadloos in de al eerder ingezette vernieuwing van Midvliet om voor alle inwoners van het verzorgingsgebied dé relevante omroep te zijn en te blijven”, zegt Julie Köler, bestuursvoorzitter van Midvliet. Bovendien geeft de vanuit West gedetacheerde verslaggever een impuls aan de verslagcapaciteit van de lokale omroep. Köler: ‘Wij kunnen hierdoor nu simpelweg meer verhalen dan voorheen maken en zijn daarom enorm blij met deze samenwerking.’

Verslaggeving dicht bij bewoners
De samenwerking werkt ook de andere kant op, zegt Ruijl. “Wij profiteren als regionale omroep van de kennis en het netwerk van de lokale omroepen. Uit analyse van onze eigen berichtgeving blijkt dat we écht meer verhalen dan voorheen hebben uit de gebieden van de lokale omroepen waar we intensief mee samenwerken. Daarmee komen we letterlijk dichterbij de inwoners van onze regio.”
Met ruim 50 vrijwillige medewerkers zit Midvliet al jarenlang in de haarvaten van de lokale samenleving. Met een vaste plek in het TV-aanbod van Ziggo en binnenkort KPN, met (digitale) radio, podcasts, vlogs en live registraties van lokale evenementen. Maar ook online is de omroep breed aanwezig, met onder meer de website en de inzet van speciale jongerenteams voor bijvoorbeeld verhalen op Instagram.

Impuls voor de regionale journalistiek
Verslaggevers van Omroep West werken aan verhalen voor zowel de regionale als de lokale omroep. Deze verslaggevers maken onder meer radio, tv en online video en teksten. Een soortgelijk samenwerkingsverband heeft Omroep West ook al met de WOS (Westland), Den Haag FM, Studio Alphen, de Bollenstreek Omroep en Sleutelstad (Leiden). Dit gebeurt onder de vlag van het genoemde Regionaal Nieuws Netwerk (RNN), waarin regionale en lokale omroepen in het noorden van Zuid-Holland elkaar versterken.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022