De week van Jan Müller: Journalistiek versterk je met journalisten
Al geruime tijd wordt gewaarschuwd dat de regionale en lokale journalistiek verschraalt. Bezuinigingen, steeds minder journalisten, lokale kranten en omroepen die zelfs helemaal verdwijnen en burgers die daardoor matig geïnformeerd achterblijven.
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek sprak zelfs van een crisis. En dat terwijl de betrokkenheid van mensen bij het lokale bestuur en in de lokale politiek alleen maar belangrijker is geworden; lokale overheden gaan over steeds meer en de directe invloed van lokale bestuurders op het leven van mensen groeit. Dat betekent dat geïnformeerde discussies over lokale kwesties en goede controle van lokale macht onontbeerlijk zijn. Zonder goede journalistiek geen goed functionerende democratie. Regionale en lokale media moeten daar een belangrijke rol in spelen.
Via diverse tijdelijke subsidies heeft de overheid het in de afgelopen periode mogelijk gemaakt dat de landelijke, regionale en lokale publieke omroepen nauw zijn gaan samenwerken om met elkaar de ‘witte vlekken’ in het land te lijf te gaan, daar waar niet of nauwelijks nog journalisten zijn, gemeenten met een ontoereikende lokale nieuwsvoorziening.
En met succes. De afgelopen anderhalf jaar is hard gewerkt om de rol van waakhond en verhalenverteller weer op kwalitatieve manier in te vullen. Meer dan 120 journalisten konden extra worden aangenomen. Honderden verhalen die anders niet zouden zijn verteld konden worden gedeeld met het publiek. Berichten uit lokale gemeenschappen haalden zo het regionale en landelijke nieuws, en de uitwisseling van nieuws tussen de NOS, de dertien regionale omroepen en de lokale omroepen werd daardoor steeds makkelijker. Met als gevolg dat Nederland, tot in de kleinste gemeenten aan toe, het nieuws kreeg dat het nodig heeft. En waar het publiek om vraagt. Nieuws van dichtbij is – zeker in tijden van crisis – belangrijker dan ooit. Door deze journalistieke samenwerking vindt het nieuws zijn weg naar de burger.
Over ruim een jaar zullen de tijdelijke subsidies die de verschraling van de regionale en lokale journalistiek succesvol tegengaan weer eindigen. Tegen die tijd hopen we dat de politiek inziet dat het loont om blijvend te investeren in journalistiek. Dat het effectief is om te investeren in extra journalisten, in plaats van instituties. Want journalistiek versterk je met journalisten. Dat is het beste middel tégen de verschraling van de regionale en lokale journalistiek en vóór behoud van aandacht voor de lokale democratie.
Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep (RPO)
De rubriek ‘De week van’ is iedere werkdag te online lezen bij Broadcast Magazine. Deze week is het woord aan Jan Müller. Morgen een nieuw verhaal over de regionale publieke omroep op de website van Broadcast Magazine