Unieke historische beelden in NH-programma ‘Ons Dorp’

17-08-2022

In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp binnen tien dagen verlaten voor de bouw van de Atlantikwall. Na overleg kregen ze toestemming om 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Dit speelde zich op 20 augustus af, op de kop af 80 jaar geleden. NH programmamaker Carolien Hensbergen maakte deze en andere afleveringen waarin unieke historische beelden te zien zijn. In totaal zijn er tien afleveringen van het programma Ons Dorp gemaakt.

Aflevering Hollywood
In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp verlaten voor de bouw van de Atlantikwall. De inwoners vreesden dat hun dorp met de grond gelijk zou worden gemaakt en kregen toestemming om de 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Met de hulp van tientallen timmerlieden uit de hele provincie lukte het om binnen de gestelde termijn van tien dagen de zomerhuizen zorgvuldig af te breken en ze enkele kilometers landinwaarts weer op te bouwen. Zo verrees het nooddorp Hollywood.

Op beeld gezet
Aannemer Piet Vos uit Callantsoog was eigenaar van vier van de huisjes. Zijn zoon Jacob heeft de hele afbraak en evacuatie gefilmd. Dat gebeurde stiekem voor de Duitsers. Op deze unieke beelden is te zien hoe met man en macht werd gewerkt om zoveel mogelijk mee te nemen. Kleinzoon Frits Vos woont nog altijd in een van deze zomerhuizen. Na de oorlog gingen de huisjes terug naar de eigenaren en werden ze weer op hun oude plek gezet. Alleen het zomerhuis van zijn buren moest wijken voor een uitbreiding van de begraafplaats en kwam een stukje verderop in de straat terecht. “Waardoor tot op de dag van vandaag de nummering in de straat niet helemaal klopt,” vertelt Frits Vos in deze aflevering van Ons Dorp.

Ons Dorp
Uitzending Hollywood is de vijfde in een reeks van tien afleveringen van Ons dorp. De afleveringen zijn gemaakt in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groot publiek te zien geweest. Een overzicht van alle afleveringen: 1. Bergen, 2. Varen met de Marsdiep naar Texel, 3. Adellijk huwelijk in Alkmaar, 4. Egmond aan Zee, 5. Callantsoog, 6. De Rijp en Graft, 7. Buslijn Camperduin-Alkmaar, 8. Schapeneiland Texel, 9. Een evenement in de duinen bij Callantsoog, 10. Kermis Alkmaar

Kijken en terugkijken
De uitzending Hollywood staat gepland voor zondag 21 augustus om 17.10 uur en is te zien op het televisiekanaal van NH Media. De uitzending is ook via de homepage van nhnieuws.nl te bekijken.Alle afleveringen zijn ook via het YouTube-kanaal of via de thema-pagina op nhnieuws.nl te bekijken. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

DUIC en RTV Utrecht gaan samen op zoek naar journalistieke vernieuwing

Ook wordt er onderzocht hoe lokale journalistiek beter kan aansluiten bij het veranderend mediagedrag en de behoeften van inwoners van Utrecht.

15 09 2022

Omroep Brabant-app scoort goed bij gebruikers: ‘Fijn om waardering te zien’

De app van Omroep Brabant staat op de tiende plaats van bekendste en meest gebruikte nieuws-apps in Nederland.

13 09 2022

Maarten van Rossem duikt opnieuw in de geschiedenis van Utrecht

Vanaf 29 september keert Maarten van Rossem terug bij RTV Utrecht. Hij gaat op zijn eigen wijze de geschiedenis van de provincie Utrecht ontdekken.

13 09 2022