Unieke historische beelden in NH-programma ‘Ons Dorp’

17-08-2022

In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp binnen tien dagen verlaten voor de bouw van de Atlantikwall. Na overleg kregen ze toestemming om 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Dit speelde zich op 20 augustus af, op de kop af 80 jaar geleden. NH programmamaker Carolien Hensbergen maakte deze en andere afleveringen waarin unieke historische beelden te zien zijn. In totaal zijn er tien afleveringen van het programma Ons Dorp gemaakt.

Aflevering Hollywood
In augustus 1942 moesten de inwoners van Callantsoog op last van de Duitsers hun dorp verlaten voor de bouw van de Atlantikwall. De inwoners vreesden dat hun dorp met de grond gelijk zou worden gemaakt en kregen toestemming om de 35 houten zomerhuizen uit het dorp mee te nemen. Met de hulp van tientallen timmerlieden uit de hele provincie lukte het om binnen de gestelde termijn van tien dagen de zomerhuizen zorgvuldig af te breken en ze enkele kilometers landinwaarts weer op te bouwen. Zo verrees het nooddorp Hollywood.

Op beeld gezet
Aannemer Piet Vos uit Callantsoog was eigenaar van vier van de huisjes. Zijn zoon Jacob heeft de hele afbraak en evacuatie gefilmd. Dat gebeurde stiekem voor de Duitsers. Op deze unieke beelden is te zien hoe met man en macht werd gewerkt om zoveel mogelijk mee te nemen. Kleinzoon Frits Vos woont nog altijd in een van deze zomerhuizen. Na de oorlog gingen de huisjes terug naar de eigenaren en werden ze weer op hun oude plek gezet. Alleen het zomerhuis van zijn buren moest wijken voor een uitbreiding van de begraafplaats en kwam een stukje verderop in de straat terecht. “Waardoor tot op de dag van vandaag de nummering in de straat niet helemaal klopt,” vertelt Frits Vos in deze aflevering van Ons Dorp.

Ons Dorp
Uitzending Hollywood is de vijfde in een reeks van tien afleveringen van Ons dorp. De afleveringen zijn gemaakt in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar. Sommige beelden zijn uniek en nog nooit voor een groot publiek te zien geweest. Een overzicht van alle afleveringen: 1. Bergen, 2. Varen met de Marsdiep naar Texel, 3. Adellijk huwelijk in Alkmaar, 4. Egmond aan Zee, 5. Callantsoog, 6. De Rijp en Graft, 7. Buslijn Camperduin-Alkmaar, 8. Schapeneiland Texel, 9. Een evenement in de duinen bij Callantsoog, 10. Kermis Alkmaar

Kijken en terugkijken
De uitzending Hollywood staat gepland voor zondag 21 augustus om 17.10 uur en is te zien op het televisiekanaal van NH Media. De uitzending is ook via de homepage van nhnieuws.nl te bekijken.Alle afleveringen zijn ook via het YouTube-kanaal of via de thema-pagina op nhnieuws.nl te bekijken. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023