Regionale omroep krijgt plek op NPO2

09-07-2020

De regionale omroep krijgt vanaf 1 januari 2021 een prominente plek op NPO2. Al vanaf 1 januari aanstaande wordt tussen 18.00 en 20.00 uur een blok van twee uur met regionale programmering uitgezonden. Dit heeft minister Slob laten weten. Het ministerie, landelijke omroepen, regionale omroepen, de NPO en de RPO hebben gezamenlijk een stappenplan hiervoor opgesteld. De regionale omroep is blij met het resultaat voor verdere samenwerking met de landelijke omroep en dat die al zo snel van start zal gaan.

Blok regionale programmering van twee uur
Relevant, kwalitatief en onderscheidend media-aanbod met een regionaal karakter wordt een nieuw thema binnen de programmering van de NPO. Met elke werkdag een blok van twee uur met regionale programmering wordt een begin gemaakt met NPO Regio. Dit blok bestaat uit een editie van het NOS Journaal gericht op regionaal nieuws verzorgd door het reeds bestaande Bureau Regio en de NOS, aanbod van de regionale omroep en programmering met een regionaal karakter van de landelijke omroepen, al dan niet in coproductie met regionale omroepen.

De regio onder voorkeuzetoets 2 van afstandsbediening
Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO: “We waren direct enthousiast over de plannen van dit Kabinet voor NPO Regio. Er is de afgelopen periode hard gewerkt om het plan verder uit te werken. Met een blok regionale programmering op NPO2 als begin van NPO Regio zetten we een mooie stap. Door programma’s van de regionale omroepen ook op een landelijk net uit te zenden, neemt het bereik en de impact van de regionale nieuws- en cultuurvoorziening toe. Het is niet alleen goed voor de regionale identiteit, cultuur en democratische controle, het vergroot ook het rendement van de regionale nieuwsproductie en het vervolledigt het aanbod van de landelijke omroep. En dat het in januari volgend jaar nu echt gaat gebeuren is ook mooi na al die jaren van praten en wachten.”

Het nieuws van de regionale omroep, documentaires en bijzondere verhalen uit iedere straat, dorp, stad en regio zijn straks onder voorkeuzetoets 2 van de afstandsbediening te zien. Dit is een enorme stap voorwaarts voor de lokale en regionale journalistiek.

Steeds nauwere samenwerking tussen regionale omroep en de NOS
NPO Regio is een volgende stap in de veelvuldige samenwerking tussen de landelijke en de regionale omroep. Het nieuws van de regionale omroep is al te zien in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur op NPO1. Ook wordt audio uitgewisseld, samengewerkt op gebied van evenementen, wordt content gedeeld en worden geschreven nieuwsberichten voor website en app uitgewisseld.

Op de redactievloer van de NOS zorgt Bureau Regio er voor dat nieuws van de regionale omroep via de kanalen van de NOS een landelijk platform krijgt. Matthijs Nieuwenhuis, hoofdredacteur van Bureau Regio, is verheugd over de plannen voor NPO Regio: “Het nieuws van de regionale omroep krijgt een nog prominentere plek op een landelijke zender. We gaan nauw samenwerken met de redactie van de NOS. Voor het nieuwe programma gaan de redacties meer in elkaar overlopen. Deze samenwerking zal de zichtbaarheid van regionieuws een enorme impuls geven. De hele vooravond van NPO2 is gericht op regionale programmering. Het regionieuws is een zeer belangrijke pijler in dit blok.”

Regionale omroep te zien via NPO Start
In zijn brief schrijft de minister verder dat het belang, de beschikbaarheid en de zichtbaarheid van het aanbod van de regionale omroep buiten kijf staat. Daarom wordt de Mediawet gewijzigd zodat de programma’s van de regionale omroep ook via NPO Start te zien zullen zijn

Kijk op de regio
Vorig jaar was er een succesvolle proef met regionaal nieuws op NPO2. Het programma ‘Kijk op de Regio’ met het nieuws van de regionale omroep werd iedere werkdag direct na het NOS 18 Uur Journaal op NPO2 uitgezonden. Afgelopen periode werd door Omroep Max met de regionale omroep samengewerkt in het Max Ouderenjournaal.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Digital News Report: 82% van Nederlanders checkt dagelijks het nieuws

Het podcastgebruik is in 2022 verder toegenomen. Maandelijks gebruikt bijna een derde van de Nederlanders podcasts; vooral jongeren.

15 06 2022

Regionale omroep krijgt met RegioStation eigen plek op WerkStation.tv

Het aanbod aan trainingen en opleidingen voor de regionale omroep heeft hiermee een eigen plek gekregen op de vernieuwde website van WerkStation.tv.

31 05 2022

AVROTROS gaat samenwerking aan met Philip Bloemendal Prijs

Ook de Regionale Publieke Omroep, een kweekvijver voor jong presentatietalent, heeft zich verbonden aan de prijs.

31 05 2022