NOS en regionale omroepen zetten volgende stap in samenwerking

29-06-2020

De NOS en de regionale omroepen zetten een volgende stap in hun samenwerking. Vanaf vandaag* is op de voorpagina van NOS.nl en de NOS-app het nieuws van twee regionale omroepen naar keuze te zien. Andersom kunnen bezoekers van de sites en apps van de regionale omroepen kiezen voor een rubriek met steeds de twee belangrijkste nieuwsonderwerpen van de NOS. Zo kunnen gebruikers van de sites en apps van zowel de NOS als de regionale omroepen voortaan in één oogopslag al het belangrijkste nieuws zien, van de eigen achtertuin tot aan de andere kant van de wereld.

Journalistieke Samenwerking
Deze innovatie is een volgende stap in de toch al nauwe (journalistieke) samenwerking tussen de NOS en de regionale omroepen. NOS-directeur Gerard Timmer: “Het publiek is hier de grote winnaar: die krijgt zo makkelijk toegang tot internationaal, landelijk én regionaal nieuws. Op een efficiënte manier kunnen we zo het bereik en daarmee de betekenis van de publieke journalistiek vergroten. Bovendien is het ook een teken van vertrouwen in de kwaliteit van elkaars content.” Voorzitter Guus van Kleef van de dertien regionale omroepen: “We zijn erg blij met deze nieuwe stap in de toch al intensieve samenwerking tussen de NOS en de regionale omroepen. Het publiek staat hierin altijd centraal. In tijden waarin alles onder druk staat is de behoefte aan onafhankelijke berichtgeving groot. Met deze krachtenbundeling willen we nog meer betekenis geven aan de onafhankelijke publieke journalistiek, landelijk én regionaal.”

Eerdere samenwerkingsprojecten
Begin vorig jaar hebben de NOS en de regionale omroep de samenwerking nog eens vastgelegd in het Convenant Versterking Publieke Journalistiek. De NOS en de dertien regionale omroepen werken al decennia samen. Wat ooit begon op de radio is gegroeid naar onder meer: regionale blokken in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur; plaatsing van artikelen van regionale omroepen op de NOS-site en -app; het uitwisselen van agenda’s, interviews en video; gezamenlijke research; detachering van redacteuren en verslaggevers; en een toenemend gebruik door regionale omroepen van het door de NOS ontwikkelde redactiesysteem iNOS.

Journalistieke eindverantwoordelijkheid
Regionaal nieuws is nu al verantwoordelijk voor 13 procent van het online bereik van de NOS. Het bereik van de Regionale Omroepen is door het publiceren van berichten bij de NOS met 15 procent gegroeid. Omdat de NOS- en regionale content over en weer rechtstreeks – d.w.z. zonder aanpassingen – worden doorgeplaatst, blijft de journalistieke eindverantwoordelijkheid liggen bij de redactie die de content heeft gemaakt.

* Voor de nieuwe dienst moeten wel eerst de updates worden binnengehaald uit de appstores van Google en Apple. Op L1 volgt de keuzemogelijkheid voor NOS-artikelen in een later stadium.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023