Minister Slob reikt Gouden NL Award uit aan RTV Noord

04-04-2018

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens het NL Media Event, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat plaatsvindt in het Natlab in Eindhoven. Vier regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen, waarvan Omroep Brabant en RTV Noord zelfs twee keer. Ook de categorie-overstijgende Gouden NL Award gaat naar RTV Noord, voor hun online project ‘Graag gedaan hoor!’. De Gouden NL Award werd uitgereikt door minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

‘Vrolijk verhaal met een serieuze ondertoon’

RTV Noord besteedde aandacht aan de Groninger aardgasproblematiek door met twee teams een hele dag live door Nederland te trekken op zoek naar projecten die met de opbrengsten van aardgas gerealiseerd zijn. Volgens de jury gaat het om een sterk idee, op originele wijze in een strakke vorm uitgevoerd: “Wat ons het meest aansprak in ‘Graag gedaan hoor!’ is de durf om het eens anders aan te pakken, buiten vaste formats en gebaande paden. De geïnterviewden en het publiek worden op een ander been gezet, met grotere bewustwording als gevolg. Met zichtbaar plezier gemaakt, in één dag samengebald: een vrolijk verhaal met een serieuze ondertoon.” Aan de Gouden NL Award is een geldprijs van € 2500,- verbonden. 

De winnaars van de NL Awards 2017 per categorie

EIGEN NIEUWS: RTV Noord – Onrust bij Primark.

BESTE TV-PROGRAMMA: RTV Oost – Ken ie mie nog

BESTE RADIOPROGRAMMA: RTV Drenthe – Oerend HarTT: De helm van Franco Uncini

BESTE ONLINE PROJECT: RTV Noord – Graag gedaan hoor!

DOCUMENTAIRE: Omroep Brabant – BrabantDoc: Boer Peer

JONG TALENT: Karlijn Houterman (Omroep Brabant)

GOUDEN NL AWARD: RTV Noord – Graag gedaan hoor!

‘Herkenbaar wij-gevoel’

Volgens juryvoorzitter Rein Tolsma was de kwaliteit van de inzendingen over het algemeen hoog. “Alles is gemaakt met hart voor de regio, en steeds meer ook op zoek naar verbinding. Niet alleen tussen publiek en regionale omroep maar ook versterking van sociale samenhang in het uitzendgebied. Dat is een herkenbaar wij-gevoel, niet bekrompen en naar binnen gekeerd, maar als het goed getroffen wordt juist universeel en uitnodigend. Soms met een relevantie die boven de eigen regio uitstijgt”, aldus Tolsma.

Trots

Minister Slob zei tijdens de uitreiking dat hij onder de indruk is van het werk van de regionale omroepen. “De afgelopen maanden ben ik bij veel regionale media op bezoek geweest. En telkens zie ik hoe gepassioneerd journalisten daar hun werk doen. Deze prijs is natuurlijk de kers op de taart, maar ik ben trots op iedereen die zich inzet voor de regionale journalistiek.”

Slob benadrukte dat het goed is dat omroepen steeds vaker gaan samenwerken. “Als je de kracht van een regionale omroep combineert met de voelsprieten van de lokale journalisten, dan kunnen er hele mooie dingen ontstaan. Maar ook samenwerking met de landelijke media brengt innovatieve producties tot stand. Regionale media brengen met dit soort samenwerking het nieuws nog dichter naar de kijker. Dat is een prachtige ontwikkeling.”

De jury

De jury voor de NL Awards 2017 bestond naast voorzitter Rein Tolsma uit Brigit Oomes (eindredacteur Bureau Regio), Marcel Huisman (winnaar Gouden NL Award 2016), Kirsten Jassies (contentstrateeg), Hans van der Steeg (tv-regisseur EO/NPO2), Meike de Jong (journalist en nieuwslezeres bij RTL), Gerson Veenstra (eindredacteur Online RTL Nieuws), Willem Alkema (programmamaker en producent) en Sjors Fröhlich (hoofdredacteur BNR Nieuwsradio). Jenny Booms is de secretaris van de jury.

Ontdek meer

Jongerenpanel aan de slag met mentale gezondheid en media 

Op maandag 3 juni j.l. vond de derde panelsessie van het Jongerenpanel Media plaats. Dit keer kwamen de

10 06 2024

Weet jij al op wie je gaat stemmen?

Er mag weer gestemd worden! Op donderdag is de verkiezing voor het Europees Parlement. Veel onderwerpen en thema’s

04 06 2024

DichterBijNieuws

Hoewel het overgrote deel van Nederland al jaren veel vertrouwen heeft in de Nederlandse mediamerken, is er een

02 05 2024