Het Jongerenpanel Media: een stem voor jongeren in de regionale media 

25-04-2024

De RPO en de Nationale Jeugdraad (NJR) hebben samen het Jongerenpanel Media opgezet. Dit panel staat in het teken van het beter leren kennen van (het mediagedrag van) jongere doelgroepen.   

Het Jongerenpanel Media bestaat uit bijna 100 jongeren uit verschillende regio’s en met diverse achtergronden. Via een WhatsApp-groep worden de jongeren bevraagd en worden ideeën getoetst. Daarnaast vinden er fysieke panelsessies plaats waar jongeren en omroepen in gesprek gaan over relevante maatschappelijke thema’s die gekoppeld zijn aan mediagedrag. Tijdens de kick-off van het panel op 2 maart, in mediamuseum Beeld & Geluid, lieten de jongeren al op enthousiaste wijze hun stem horen in verschillende creatieve werkvormen over de rol van media in de maatschappij.   

“Het is enorm inspirerend om jongeren met passie voor media en respect naar elkaar over verschillende thema’s te horen praten. Hun mening wordt nog te weinig gehoord, terwijl het een enorme toevoeging is voor de omroepen.” – Babs Bakx, Projectleider Jongerenpanel Media, NJR 

De regionale omroepen zijn nauw betrokken bij het panel, met collega’s van elke omroep als aanspreekpunt voor het jongerenpanel. Uiteindelijk geeft elke regionale omroep hier invulling aan. 


Begin april vond er een panelsessie van het jongerenpanel plaats in Nijmegen over het thema ‘kansenongelijkheid’. Van persoonlijke verhalen tot aan creatieve droomscenario’s: de gesprekken waren levendig en constructief.  

De rol van media in het creëren van gelijke(re) kansen was hier een centraal thema. De jongeren deelden zelfgekozen media-voorbeelden en ook werd er gediscussieerd over de verantwoordelijkheid van de media en hoe deze kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Uiteraard is er ook verkend wat regionale omroepen kunnen al doen om gelijke kansen te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn meer diversiteit op de redacties, nieuws inclusiever maken d.m.v. ondertiteling en begrijpelijke taal en een educatieve rol vervullen als omroepen. 

Er kan teruggekeken worden op een waardevolle en inspirerende jongerenpanelsessie. Het hele jaar door vinden er jongerenpanelsessies plaatsvinden in diverse regio’s. De eerstvolgende sessie is op donderdag 7 mei in Assen. Het thema van de sessie is dan verbinding en polarisatie.  

NJR is de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Zij werken aan een wereld waarin jongeren positieve impact kunnen maken op hun omgeving middels jongerenparticipatie, voor en door jongeren. 

Ontdek meer

DichterBijNieuws

Hoewel het overgrote deel van Nederland al jaren veel vertrouwen heeft in de Nederlandse mediamerken, is er een

02 05 2024

Muzikale Hemelvaart bij de regionale omroepen!

De muziekliefhebber kan zijn hart ophalen op Hemelvaartsdag! De regionale omroepen hebben veel moois in petto. Zo staat

02 05 2024

Column Jan Müller (mei 2024)

Onderstaande column is onderdeel van de RPO Nieuwsbrief (editie mei) Eén van onze strategische prioriteiten in de huidige

02 05 2024