Documentaire ‘Een Goede Buur’ op TV West

09-01-2020

Op zaterdag 11 januari is in het programma Westdoc op TV West de documentaire ‘Een Goede Buur’ te zien. Een documentaire over het ‘Nico van der Horstpark’ in Leiden, waarin vluchtelingen met een status in een gemengd wonen project samenleven met sociaal huurders. Doordat de bewoners samen een tuin en hun leefgebied delen, ontstaan er bijzondere vriendschappen en helpen mensen elkaar over en weer.

Het verhaal
Door de toestroom van vluchtelingen in Nederland en de lange wachtlijst voor sociale huurwoningen in Leiden, is daar in 2018 een bijzondere nieuwe woonwijk opgeleverd: het Nico van der Horstpark. In de honderd woningen die in dit complex staan, zijn zowel statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) als sociaal huurders gehuisvest. Door de grote gezamenlijke binnentuin komen de bewoners elkaar geregeld tegen. Ook kunnen zij hier zelf initiatieven ontplooien, die leiden tot bijzondere vriendschappen en samenwerkingen.

De bewoners
Zo wordt er in de docu bijvoorbeeld kennis gemaakt met De Nederlandse biologiestudent Joost, die samen met zijn buurman Abdul in de gezamenlijke tuin aan het schoffelen is. Abdul was in Afghanistan boer, maar omdat hij analfabeet is spreekt hij de Nederlandse taal nog niet goed. Tijdens het werken in de tuin oefent hij het Nederlands met Joost.
Ook leert de kijker de student Noureddin kennen, die twee jaar geleden uit Syrië vluchtte en zijn familie erg mist. Hij vindt het prettig dat hij in het gezamenlijke tuinhuis andere mensen kan ontmoeten, omdat hij houdt van gezelligheid en liever niet alleen is.

De makers
Regisseurs Floor de Bie (met een achtergrond in antropologie) en Evelien Vehof (met een achtergrond in sociaal werk) maakten met behulp van een bijdrage van het Leids Mediafonds deze documentaire. ‘Een Goede Buur’ is op 11 januari te zien op TV West.

Uitzendtijden en ontvangst
Het regionale documentaireprogramma Westdoc, waarin ‘Een Goede Buur’ wordt uitgezonden, is op zaterdag 11 januari vanaf 17.00 uur te zien op TV West (herhaling elk uur tot zondagmiddag 16.00 uur).

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022