Concessieperiode RPO en aanwijzingen regionale omroepen gelijkgelegd

13-11-2020

De Tweede Kamer heeft 12 november met ruime meerderheid ingestemd met de gewijzigde Mediawet. Het synchroniseren van de concessies van de regionale publieke omroepen met de concessie van de RPO is onderdeel van de wijzigingen. Het is een lang gekoesterde wens van de regionale omroep.

Uitvoeren beleids- en planperiodes
De RPO heeft al meerdere keren gepleit voor het gelijktrekken van de duur van de aanwijzingen van de dertien regionale publieke omroepen en de concessie van de RPO. De concessieperiode van de RPO duurt tot en met 31 december 2025. De aanwijzingen als regionale omroep lopen in de tijd allemaal ongelijk met de concessieperiode van de RPO. Daardoor is het onduidelijk of regionale omroepen wel samen met de RPO de concessie kunnen uitvoeren en lopen beleids- en planperiodes met elkaar uit de pas. Het gelijktrekken van de concessieperiode en de aanwijzingen als regionale omroep was helaas niet in het voorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 meegenomen.

Lang gekoesterde wens
De Tweede Kamer heeft op 4 november met minister Slob gedebatteerd over de wijziging van de Mediawet. Het CDA heeft toen een amendement ingediend om de aanwijzingen van de omroepen gelijk te trekken met de concessie van de RPO. Een lang gekoesterde wens van de regionale omroep. Ook dit amendement is aangenomen. De Tweede Kamer heeft 12 november gestemd over het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

Regionale programmering op NPO2
De andere voor de regionale omroep belangrijke wijziging in de Mediawet is dat er op NPO 2 van 18.00 – 20.00 uur een blok regionale programmering komt. Relevant, kwalitatief en onderscheidend media-aanbod met een regionaal karakter wordt een nieuw thema binnen de programmering van de NPO. Met elke werkdag een blok van twee uur met regionale programmering wordt een begin gemaakt met NPO Regio. Dit blok bestaat uit een editie van het NOS Journaal gericht op regionaal nieuws verzorgd door het reeds bestaande Bureau Regio en de NOS, aanbod van de regionale omroep en programmering met een regionaal karakter van de landelijke omroepen, al dan niet in coproductie met regionale omroepen.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023