Berichtgeving regionale omroep belangrijk bij verkiezingen gemeenteraad

22-04-2022

De regionale publieke omroepen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de berichtgeving en verslaggeving van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. De kanalen van de dertien regionale omroepen zijn door het publiek veel gebruikte informatiebronnen gebleken. De tv-zender van de regionale omroep is voor het publiek zelfs de belangrijkste informatiebron voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. Het publiek waardeert de berichtgeving van de gemeenteraadsverkiezingen door de regionale omroepen met gemiddeld een 7,1.

Publiek gebruikt alle kanalen regionale omroep
De regionale omroepen hebben voor de berichtgeving van de gemeenteraadsverkiezingen alle kanalen ingezet. Van de kanalen van de regionale omroep is de tv-zender met gemiddeld 20% door het grootste deel van het publiek gebruikt als informatiebron voor de gemeenteraadsverkiezingen. De sociale mediakanalen van de regionale omroepen worden door gemiddeld 17% gebruikt. De radiozender is door gemiddeld 16% van het publiek gebruikt voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. De website en de app van de regionale omroep is door gemiddeld 14% gebruikt.

Televisiezender belangrijkste kanaal
De televisiezender van de regionale omroep is voor 10% van het publiek de belangrijkste informatiebron voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. Ook het NOS Journaal Regio is met gemiddeld 9% een belangrijke bron voor publiek.

Vertrouwen in nieuws
In tijden van nepnieuws en desinformatie is het belangrijk dat uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 95% van het publiek het nieuws van de regionale omroep niet wantrouwt. Voor gemiddeld bijna 20% van het publiek heeft de berichtgeving van de regionale omroep de stemkeuze (mede) bepaald. De berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen door de regionale omroep wordt door het publiek gewaardeerd met gemiddeld een 7,1.

DOSSIER: Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Bron: Onderzoek regionale publieke omroep Motivaction, leeftijd 18-75 jaar (N=1.205)

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

RPO-begroting 2023: Zeven strategische prioriteiten

De focus ligt o.a. op het transformatielab, de gezamenlijke web- en appomgeving en het opstellen van een journalistieke kwaliteitsrichtlijn.

26 09 2022

Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Op zondag 2 oktober 2022 is het precies 30 jaar geleden dat de eerste regionale televisie-uitzending in Nederland te zien was.

16 09 2022

Vacature: Lid Raad van Toezicht van Regionale Publieke Omroep (RPO)

RPO is op zoek naar een toezichthouder met stevige toezichthoudende ervaring die de waarde van regionale omroepen onderschrijft.

07 09 2022