Berichtgeving regionale omroep belangrijk bij verkiezingen gemeenteraad

22-04-2022

De regionale publieke omroepen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de berichtgeving en verslaggeving van de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. De kanalen van de dertien regionale omroepen zijn door het publiek veel gebruikte informatiebronnen gebleken. De tv-zender van de regionale omroep is voor het publiek zelfs de belangrijkste informatiebron voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. Het publiek waardeert de berichtgeving van de gemeenteraadsverkiezingen door de regionale omroepen met gemiddeld een 7,1.

Publiek gebruikt alle kanalen regionale omroep
De regionale omroepen hebben voor de berichtgeving van de gemeenteraadsverkiezingen alle kanalen ingezet. Van de kanalen van de regionale omroep is de tv-zender met gemiddeld 20% door het grootste deel van het publiek gebruikt als informatiebron voor de gemeenteraadsverkiezingen. De sociale mediakanalen van de regionale omroepen worden door gemiddeld 17% gebruikt. De radiozender is door gemiddeld 16% van het publiek gebruikt voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. De website en de app van de regionale omroep is door gemiddeld 14% gebruikt.

Televisiezender belangrijkste kanaal
De televisiezender van de regionale omroep is voor 10% van het publiek de belangrijkste informatiebron voor nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen. Ook het NOS Journaal Regio is met gemiddeld 9% een belangrijke bron voor publiek.

Vertrouwen in nieuws
In tijden van nepnieuws en desinformatie is het belangrijk dat uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld 95% van het publiek het nieuws van de regionale omroep niet wantrouwt. Voor gemiddeld bijna 20% van het publiek heeft de berichtgeving van de regionale omroep de stemkeuze (mede) bepaald. De berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen door de regionale omroep wordt door het publiek gewaardeerd met gemiddeld een 7,1.

DOSSIER: Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Bron: Onderzoek regionale publieke omroep Motivaction, leeftijd 18-75 jaar (N=1.205)

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023

Brandbrief mediacoalitie voor behoud van persalarmeringen

Een brede coalitie van mediapartijen roept minister van Justitie en Veiligheid op om het systeem van automatische persalarmeringen in stand te houden.

30 03 2023

Regionale omroepen en Kieskompas lanceren stemhulp Provinciale Statenverkiezingen

Het Kieskompas speelt per provincie in op thema’s die er spelen. De stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen.

13 02 2023