Regionale publieke omroepen: onmisbaar, óók via Google

20-05-2025

De recente overeenkomst tussen elf grote Nederlandse nieuwsorganisaties en Google markeert een cruciale stap in de erkenning van het auteursrecht. In dit geval het daaraan verwante persuitgeversrecht, dat is ontworpen om persuitgevers te beschermen voor de digitale exploitatie van hun publicaties. Nederlandse publieke en private media ontvangen straks een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun content in zoekresultaten. Ook voor de regionale publieke omroepen betekent dit erkenning en bestaansrecht. Regionale omroepen zijn de stem van onze gemeenschappen. Met publiek geld produceren zij dagelijks nieuws, achtergronden en verhalen die nergens anders te vinden zijn. Content die essentieel is voor de lokale democratie en aantoonbaar bijdraagt aan sociale cohesie. De regionale publieke omroepen opereren niet in een vacuüm; ze hebben middelen nodig om kwalitatieve journalistiek te kunnen blijven leveren. Een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun content is dan ook niet meer dan logisch en normaal. De in 2022 opgerichte Stichting Organisatie voor Persuitgeversrecht, die het akkoord namens de media sloot (waaronder DPG, Mediahuis, NPO, RTL en RPO), heeft daar goed werk verricht. Bovendien helpt deze vergoeding de pluriformiteit van de media te waarborgen, zowel vanuit publiek als privaat perspectief.

Jan Müller 
Directeur Regionale Publieke Omroep/RPO

Ontdek meer

Regio Songfestival Update (juni ’25)

Op zaterdag 1 november organiseert Omroep Gelderland de derde editie van het Regio Songfestival in Arnhem. Het eerste

18 06 2025

Talentontwikkeling speelt belangrijke rol binnen de regionale omroepen

Binnen de 13 regionale publieke omroepen staat talentontwikkeling hoog op de agenda. Ook binnen het Concessie Beleidsplan (CBP)

18 06 2025

Column Jan Müller (juni 2025)

Verbinden in de digitale wereld: de community als fundament Recentelijk bezocht een delegatie van de regionale publieke omroepen

18 06 2025