Programma 2018

Hier staan programma, de presentaties en de foto’s van het NL Media Event van 2018.

Dag 2 Donderdag 5 april 2018

Het verdwenen Groningen Podiumzaal

Jantina Russchen, Maaike Wind en Miriam Haye van het Dagblad van het Noorden (DvhN) waren een van de drie genomineerden voor de titel Journalist van het Jaar 2017. Helaas ging de titel net aan hun neus voorbij, maar dat doet geen afbreuk aan het unieke van hun project: Het Verdwenen Groningen. Daarmee brengen ze in kaart hoeveel boerderijen, huizen en andere gebouwen door de gevolgen van de gaswinning verloren gaan. Het is een meerjarig project dat ook als basis dient voor verder journalistiek onderzoek.

Trends en innovaties Filmzaal 4

BNNVARA BIKL Met BIKL worden de Bereik-, Impact-, Luister- en Kijkcijfers op een plek overzichtelijk verzameld. Ook clicks, views en fans worden inzichtelijk gemaakt, want totaalbereik is tegenwoordig meer dan alleen luister- en kijkcijfers. Projectleider/producentowner Jesse Verdellen kent alle ins en outs van BIKL en geeft een toelichting. Tech- en media-expert Elger van der Wel laat zien welke innovaties in de journalistiek en media voor ons interessant zijn. Daarnaast is hij op SXSW in Austin geweest en praat hij ons bij over de laatste trends.

Gasten produceren Filmzaal 3

‘Nee, sorry, daar heb ik nu geen tijd voor’. “Het spijt me, maar ik ben echt niet de persoon die je zoekt voor je uitzending’. Herkenbaar? Heb je tijdens het produceren van gasten het idee dat je de plank net mis slaat? Wil je iemand eigenlijk alleen maar wat informatie vragen en trekt diegene gelijk zijn agenda? Gasten produceren klinkt makkelijker dan het is. Het is meer dan even bellen en een afspraak maken. Je wilt ook een goede inhoudelijke afweging maken en vooraf weten wat iemand te vertellen heeft. Maar er is ook een tijdsdruk, want de uitzending loopt al en je eindredacteur wil het nu weten. In deze training leert Mireille van der Werff je waar de juiste mensen te vinden zijn en hoe je ze op een prettige manier over de streep trekt.

Toolschool Mojo, Your Favorite App Filmzaal 2

Werk je het liefst met Filmic pro en LumaFusion of zweer je bij Imovie en hoe handig is de titelgenerator? Mojo’ers Wytse Vellinga van Omrop Fryslan,  Loes Wielheesen (RTV Oost en genomineerd voor NL Award Jong Talent) en omroep West-verslaggever en Camjo & Mojo Anita Janssen showen al hun tips en tricks om goed en snel video content te maken.

https://vimeo.com/264372315

https://vimeo.com/264492294

https://vimeo.com/264364983

Journalistiek in de haarvaten, samenwerking met de lokale omroepen Filmzaal 1

De haarvaten van de samenleving, toverwoorden die te pas en te onpas worden gebruikt. Maar hoe kom je d’r? En hoe kan een samenwerking tussen regionale en lokale omroepen daarbij helpen? Sandrina Hadderingh licht dit toe aan de hand van GLD Stemt het gezamenlijk verkiezingsproject van Omroep Gelderland met de lokale omroepen in Gelderland. Henk Ruijl geeft inhoudelijke voorbeelden van de samenwerking die Omroep West heeft met lokale omroepen. Rob Freijssen komt van RTV Rijnmond en is al weer enkele jaren hoofdredacteur van Open Rotterdam, een van de meest succesvolle lokale omroepen van Nederland. Piet Bakker gaf zijn visie in zijn afscheidsrede als lector Massamedia en digitalisering begin 2018. Onder de titel ‘Journalistiek in de haarvaten’, gaf hij als opdracht mee voor de eigentijdse regionale en lokale journalist: wees nerd en netwerker. Dus niet alleen kritische en onafhankelijke verhalenverteller, maar ook techneut en community-manager.

Leidinggeven aan jezelf en anderen Broet

Om leiding te geven aan anderen, om eigen doelen te formuleren en te realiseren is zelfkennis en analyse nodig. Tijdens deze workshop van Oscar van Tol krijg je een aantal oefeningen om inzicht te krijgen in de eigen drijfveren en de mogelijke motivaties van anderen. Het zijn handige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden voor het werk bij de omroep, maar natuurlijk ook in het dagelijks leven. Oscar van Tol geeft diverse trainingen in (zelf) leiderschap en aan teams. Hij laat de deelnemers ervaren wat het is om leiding te geven, wanneer het voor hen werkt en wanneer het voor hen niet werkt.

Multiplatform Storytelling

De training Multiplatform Storytelling speelt in op de behoefte om via alle uitzendkanalen op de juiste manier te communiceren met video/beeld. Immers, elk social-mediakanaal heeft zijn eigen kenmerken, betekenis en doelgroep en die behoeven allemaal een andere aanpak. Het onderwerp kan hetzelfde zijn, maar communiceren op Facebook vraagt nu eenmaal om een andere aanpak dan bijvoorbeeld op LinkedIn. Je moet keuzes maken en wel voor je begint te filmen. De training Multiplatform Storytelling onder leiding van Mike Warmels (Character Media) helpt om die keuzes vooraf te kunnen maken.

Podcasts, je eigen radiobubbel of…. Filmzaal 2

Podcasts mogen zich in een steeds grotere belangstelling verheugen en zijn lang niet meer alleen voor de liefhebbers. Waaraan voldoet een goede podcast en bovenal, hoe bereik je je publiek met deze pareltjes? Annick van der Leeuw, eindredacteur podcasts van BNR vertelt hoe deze omroep de podcast heeft omarmd, wat ze ervan geleerd heeft en wat de toekomstverwachtingen zijn. Marjolein Knol van RTV Drenthe maakte twee podcasts, waaronder de eerste podcasts van het DvhN. Zij vertelt over haar ervaringen en hoe moeilijk/makkelijk het is om een podcast te beginnen.

Michiel Veenstra is DJ bij NPO 3FM. Daarvoor werkte hij bij diverse landelijke omroepen als 538, KINK FM en Radio Veronica. Naast zijn radiowerk deelt Michiel zijn liefde voor muziek, gadgets, Disney en andere zaken via social media. Dit doet hij op een geheel eigen manier, door naast radio onder meer te vloggen en de laatste jaren ook fanatiek te podcasten. Elger van der Wel, die met zijn podcast Wie is de Mol?: Trust Nobody vertelt hoe uitdagend het is om nieuwe luisteraars te binden, omdat traditionele manieren als social media niet echt werken.

https://vimeo.com/264516976

https://vimeo.com/264375860

https://vimeo.com/264487376

https://vimeo.com/264508374

Regionale omroep als waakhond van de politiek

De gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug. De regionale omroepen hebben daar allemaal veel aandacht voor gehad. Maar hoe zit dat de rest van de raadsperiode? Zijn de regionale en lokale omroepen wel die waakhonden van de lokale democratie die ze willen zijn? Hoe vervullen ze deze belangrijke rol in een tijd waarin de lokale en regionale journalistiek steeds meer onder druk staat? Hoe kunnen regionale en lokale omroepen elkaar versterken? De discussie wordt gevoerd door Wouke van Scherrenburg, oud-parlementair verslaggever, Ib Haarsma, hoofdredacteur RTV Rijnmond, Quint Kik, onderzoeker bij het stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Michiel Bosgra, hoofdredacteur van studio 040 en wethouder van Vught en oud-verslaggever Fons Potters. De discussie wordt geleid door Marc Veeningen.