Wij staan voor persvrijheid en voor onze journalisten!

29-03-2021

Onze journalisten staan op ooghoogte met alle Nederlanders. Wij weten wat er speelt bij hen om de hoek, we informeren, raken en verbinden mensen. Dat is onmisbaar voor een goed functionerende samenleving, voor het behoud van identiteit en cultuur. Onze nieuwsvoorziening vervult een relevante maatschappelijke rol.

Geweld tegen journalisten is onder geen enkele omstandigheid geoorloofd. Zij moeten hun werk kunnen doen zonder bedreiging of agressie.

Genootschap van Hoofdredacteuren wil actievere houding van de politie

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de agressie tegen journalisten, die bij kerken in Urk en Krimpen a/d IJssel hun werk wilden doen.
Journalisten werden geïntimideerd, bedreigd, belaagd, geschopt en geslagen. In één geval werd zelfs met een auto op een journalist ingereden. Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid.

Het Genootschap wil op korte termijn met de Politie en het Openbaar Ministerie in gesprek over deze incidenten, met name over het gebrekkige optreden van de politie ter plaatse. De politie was meer zeer beperkt aanwezig en trad pas later op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er in Urk eerdere incidenten zijn geweest.

Het Genootschap kan de verklaring niet accepteren van de gemeente Urk, de politie en het OM, dat om escalatie te voorkomen in deze specifieke situaties niet direct is ingegrepen, maar dat ervoor is gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen. De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023