Wij staan voor persvrijheid en voor onze journalisten!

29-03-2021

Onze journalisten staan op ooghoogte met alle Nederlanders. Wij weten wat er speelt bij hen om de hoek, we informeren, raken en verbinden mensen. Dat is onmisbaar voor een goed functionerende samenleving, voor het behoud van identiteit en cultuur. Onze nieuwsvoorziening vervult een relevante maatschappelijke rol.

Geweld tegen journalisten is onder geen enkele omstandigheid geoorloofd. Zij moeten hun werk kunnen doen zonder bedreiging of agressie.

Genootschap van Hoofdredacteuren wil actievere houding van de politie

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de agressie tegen journalisten, die bij kerken in Urk en Krimpen a/d IJssel hun werk wilden doen.
Journalisten werden geïntimideerd, bedreigd, belaagd, geschopt en geslagen. In één geval werd zelfs met een auto op een journalist ingereden. Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid.

Het Genootschap wil op korte termijn met de Politie en het Openbaar Ministerie in gesprek over deze incidenten, met name over het gebrekkige optreden van de politie ter plaatse. De politie was meer zeer beperkt aanwezig en trad pas later op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er in Urk eerdere incidenten zijn geweest.

Het Genootschap kan de verklaring niet accepteren van de gemeente Urk, de politie en het OM, dat om escalatie te voorkomen in deze specifieke situaties niet direct is ingegrepen, maar dat ervoor is gekozen om de rust ter plaatse zo snel mogelijk te herstellen. De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.

Auteur: rpo

Gerelateerde berichten

NL Awards 2020: Dit zijn de nominaties!

De jury van de NL Awards 2020 heeft alle inzendingen beoordeeld. Bekijk hier alle nominaties voor de NL Awards 2020!

12 04 2021

Dionne Stax nieuwe juryvoorzitter van de NL Awards

“Het is belangrijker dan ooit om aan te voelen wat er in de samenleving speelt. En dat is juist iets waar de regionale omroepen in uitblinken. "

02 04 2021

Nationaal Media Onderzoek gaat van start

SKO (tv), NLO (radio), NOM (print) en VINEX (online) besluiten tot integrale samenwerking in bereiksonderzoek.

31 03 2021