Voorlopig geen einde aan persalarmeringen politie en brandweer

31-03-2023

Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen. Media hebben zich verzet tegen de voorgenomen stopzetting van de persalarmeringen. ‘Het stopzetten raakt een grote groep journalisten en persfotografen’, erkent ook Yeşilgöz. Daarom onderzoekt ze een alternatief: een gesloten systeem dat geaccrediteerde journalisten op de hoogte brengt van meldingen vanuit de politie, brandweer en veiligheidsregio’s. Ze is hierover ook in overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten en de media. De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren laten weten dat hun zorgen met deze tussenstop nog niet zijn weggenomen. Ze zeggen alsnog naar de rechter te stappen als er geen ‘werkbaar systeem’ wordt gevonden.

Lees verder op Villamedia: Voorlopig geen einde aan persalarmeringen politie en brandweer

Een brede coalitie van mediapartijenhad een brandbrief verstuurd aan minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius. De brief is ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, NDP Nieuwsmedia, het Persvrijheidsfonds, Talpa/Hart van Nederland, ANP, NOS, NLPO en de regionale publieke omroep (RPO).

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Vacature: Data-analist regionale publieke omroepen

Als data-analist help je mee om onze content beter onder de aandacht te brengen bij ons publiek, aan de hand van inzichten vanuit data.

01 12 2023

Save the date: AI-ethiek in de journalistiek

Op 8 februari 2024 organiseert de RPO, samen met Fontys Hogeschool, het congres ‘Een nieuwe code, AI-ethiek in de journalistiek’.

27 11 2023

Regiohelden komt naar… Fryslân

Op 11 april 2024 is Leeuwarden het kloppend hart van de regionale journalistiek: 'Grutsk op de regio.'

24 11 2023