L1 begint online vastelaovesradiozender met unieke Limburgse content

12-11-2020

L1 heeft 11 november om 11:11 uur een nieuw themakanaal op internet gelanceerd: L11AlaafRadio.nl. Er is online 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van de regionale omroep van Limburg krijgen een plek op het nieuwe online kanaal. Met L11AlaafRadio brengt de regionale alleen maar muziek en soms een buut of sketch.

Unieke Limburgse collectie
L11AlaafRadio.nl maakt gebruik van een door de jaren heen opgebouwde unieke collectie vastelaovesleedjes in het archief van de regionale omroep. “Je moet denken aan honderden cd’s, elpees, cassettes, banden en glasplaten met daarop duizenden liedjes”, aldus Tom Doesborg redacteur vastelaovend van L1. “De collectie groeit uiteraard nog steeds, omdat liedjesmakers in Limburg jaarlijks tussen de 200 en 250 nieuwe nummers uitbrengen.”

75 jaar geschiedenis
Afgelopen maanden is gebouwd aan een zender met bijna 4.000 liedjes uit alle hoeken van Limburg. Ook liedjes uit de Duitse vastelaovesstad Keulen krijgen een plek op de zender. De liedjes van Kölsche bands en artiesten zijn al decennia lang een bron van inspiratie voor liedjesmakers in Limburg.

Vastelaoves-kleinkunst
L11AlaafRadio.nl gaat ook eigen opnames van buuttes en andere vastelaoves-kleinkunst openbaar maken voor het publiek. Het moment is perfect. L1, opvolger van de ROZ en Omroep Limburg, bestaat op 24 december 2020 precies 75 jaar. Tom Doesborg: “Een mooi moment om ons archief op orde te brengen en de pareltjes in ons archief bereikbaar te maken.”

Raad voor Cultuur positief
L1 kon de voorbereidingen enkele maanden geleden beginnen nadat de Raad voor Cultuur een positief advies gaf aan minister Slob (Media). De minister heeft vervolgens toestemming gegeven voor L11AlaafRadio als nieuw aanbodkanaal van L1. De Raad voor Cultuur erkent in zijn advies het culturele en maatschappelijke belang van carnaval en het vieren daarvan voor Limburg: “Een publieke regionale zender als L1 heeft een belangrijke rol om deze cultuurvorm te tonen en te verspreiden. Wanneer L11AlaafRadio als enige een grote unieke collectie Limburgstalige carnavalsmuziek uitzendt, toont het kanaal daarmee van toegevoegde waarde te zijn”, aldus het advies van de raad.

(foto’s: L1 / Graatje Weber)

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022