NOS Journaal Regio met het nieuws van de regionale omroepen

16-12-2020

Het nieuws van de regionale omroepen heeft een prominente plek op de landelijke publieke omroep. Sinds 4 januari 2021 is elke werkdag om 18.15 uur op NPO 2 het NOS Journaal Regio te zien, met nieuws van de regionale omroepen dat landelijke relevantie heeft. De presentatie is afwisselend in handen van Rob van Dijk (RTV Utrecht) en Nejifi Ramirez (NH Nieuws/NOS).

Start van NPO Regio
Het NOS Journaal Regio volgt op het reguliere NOS Journaal van 18.00 uur, dat vanaf januari dus niet meer alleen op NPO 1, maar ook op NPO 2 is te zien. Beide journaals vormen op NPO 2 de aftrap van een nieuw twee uur durend blok van programma’s met een regionaal karakter: NPO Regio.

Cindy de Koning en Daniel Godinho Veiga

Samenwerking NOS en regionale omroepen
Het NOS Journaal Regio is een samenwerking tussen de NOS en de dertien regionale omroepen (via Bureau Regio, de redactie van de regionale omroepen die is gevestigd op de Nieuwsvloer van de NOS) en biedt nieuwsverhalen uit de regio met impact en herkenbaarheid. Dat kan gaan om verdieping van het landelijke en internationale nieuws; het kan ook aanvullend zijn op dat nieuws. Als het maar urgent is en interessant voor het landelijke publiek. Bijvoorbeeld: het reguliere NOS Journaal van 18.00 uur staat bij een boerenprotest op het Malieveld in Den Haag; in het NOS Journaal Regio is een item te zien van een regionale omroep over een boer, thuis op zijn erf, die uitlegt waarom hij juist niet naar het Malieveld gaat. Of: het reguliere journaal bericht over de brexit, het regiojournaal laat zien hoe de Britten massaal hun fish and chips hamsteren in Flevoland.

Nog bredere blik
Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “Met dit nieuwe initiatief snijdt het mes aan twee kanten: de kijker krijgt een nog bredere blik op wat er in Nederland gebeurt en door de samenwerking met de regionale omroepen verdiept onze journalistieke kwaliteit zich.”

In de haarvaten van onze samenleving
Matthijs Nieuwenhuis, hoofdredacteur Bureau Regio: “De regionale omroepen staan samen met de NOS voor een betrouwbare en onafhankelijke publieke nieuwsvoorziening in Nederland. De regionale omroepen en hun journalisten bevinden zich in de haarvaten van onze samenleving en wonen, werken en leven tussen ons publiek, waardoor we weten wat er leeft. Het mooie is dat we elkaar aanvullen en versterken door kennis, informatie en content uit te wisselen en samen te produceren.”

Samenwerking NOS en regionale omroepen
Het NOS Journaal Regio past in de ambitie van het kabinet om meer content van regionale omroepen onder de aandacht te brengen van een landelijk publiek. Tegelijkertijd is het een nieuwe stap in een samenwerking tussen de NOS en de regionale omroepen die al decennia bestaat. Wat ooit begon op de radio is gegroeid naar onder meer: regionale blokken in de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur; het (naar keuze van de gebruiker) automatisch doorplaatsen van artikelen op elkaars sites en apps; het uitwisselen van agenda’s, interviews en video; gezamenlijke research; detachering van redacteuren en verslaggevers; en een toenemend gebruik door regionale omroepen van het door de NOS ontwikkelde redactiesysteem iNOS.

Online bereik
Dat de samenwerking tussen de NOS en de regionale omroepen leidt tot fors meer belangstelling voor regionaal nieuws, blijkt uit de online cijfers: in de eerste elf maanden van dit jaar stonden op NOS.nl en de NOS app een kleine 2000 nieuwsartikelen afkomstig van de regionale omroepen. Gemiddeld trok elk artikel 163.000 unieke bezoekers, al waren er ook uitschieters met 1,4 miljoen bezoekers. In totaal trokken de regionale artikelen 317 miljoen unieke bezoekers, ofwel zo’n 11 procent van het aantal bezoekers van NOS.nl als geheel.

(foto’s: ANP, Sander de Koning)

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023