NH Academie als katalysator voor lokale omroepen en jonge journalisten
Het delen van kennis en ervaring, jonge journalisten opleiden en begeleiden en fungeren als verbindende schakel tussen regionale omroep en lokale omroepen. Dat zijn de doelen van de NH Academie, de opleidingstak van NH Media. Floris Roubos is de drijvende kracht achter de Academie, hij is nu bijna een jaar aan het werk als opleidingscoördinator. “We willen door middel van de knowhow, kennis en ervaring die er binnen NH is, onze lokale partners helpen te professionaliseren en te ondersteunen waar dat kan.”
Roubos vervulde ongeveer alle denkbare functies binnen de regionale omroep van Noord-Holland, van presentator (ooit begonnen bij AT5) tot verslaggever en eindredacteur Nieuws en Evenementen. “Ik heb de pabo gedaan en ben mijn werkend leven begonnen in het onderwijs. Ook binnen NH verzorgde ik altijd al trainingen, dus dat ik nu aan de slag ben als opleidingscoördinator is een logische stap. Ik ken het bedrijf goed en werk er inmiddels al zo’n zestien jaar.”
Journalistiek leerbedrijf
De NH Academie wordt, net als andere projecten om de lokale journalistiek te versterken, gefinancierd uit een subsidie vanuit het ministerie van OCW. De missie van de Academie is om een journalistiek leerbedrijf te zijn voor zowel eigen journalisten van NH Media als de medewerkers van lokale en streekomroepen en voor de stagiaires van diverse media-opleidingen. Trainingen kunnen in een groep gevolgd worden, maar verslaggevers krijgen ook individueel begeleiding van Roubos. “Ik heb eerst met alle lokale partners contact gelegd om te kijken waar behoefte aan is en heb daarna de eerste trainingen opgezet. Uitgangspunt is de visie vanuit NH van wat wij zien als- en hoe we omgaan met – lokaal nieuws. Ik doceer ons idee over lokaal nieuws: “Ik merkte dat er verschillende ideeën zijn over wat lokaal nieuws is. Sommige lokale omroepen zijn net als NH Nieuws gefocust op eigen nieuws en weten door hun lokale kennis echt relevante journalistieke verhalen te maken. Andere lokale omroepen doen überhaupt niet of nauwelijks aan nieuws, of vullen dit voornamelijk in door het plaatsen van 112-nieuws en persberichten.”
Structurele begeleiding
Daarom is er bijvoorbeeld een training die Van nieuwsidee/aanleiding tot nieuwsverhaal heet. “Ik behandel hierin de vraag waar een relevant, lokaal nieuwsverhaal aan moet voldoen en hoe je daartoe komt. Ook geef ik veel 1 op 1 camjo-trainingen waarbij ik meerdere dagen met een lokale verslaggever mee loop en het hele proces begeleid van het vinden van een onderwerp, produceren, draaien, monteren, publiceren. Vandaag ga ik bijvoorbeeld op pad met een verslaggever van de lokale omroep in Haarlem, Haarlem 105. Dit biedt de gelegenheid om een individueel traject met een lokale collega op te starten en te onderhouden. Ik vind het mooi om te zien dat er vanuit diverse kanten (o.a. NLPO, NOS) steeds vaker cursussen worden aangeboden aan lokale journalisten. Het unieke van onze aanpak is denk ik dat we een structurele begeleiding kunnen aanbieden, met korte lijnen, op maat en op tal van gebieden. En ook nog eens kosteloos!”
“Wij maken verhalen vanuit de samenleving. We kiezen er bewust voor om verhalen en nieuws van ‘onderaf’ te maken, de burger centraal, dicht op de mensen. Dat kunnen schurende verhalen zijn, bijvoorbeeld waar burgers tegen overheden of instanties oplopen, maar ook succesverhalen. Als het maar onafhankelijk is. Dat is de basis.”
Trainingen op maat
NH Nieuws heeft de provincie opgedeeld in 9 regio’s waar verslaggevers, redacteuren en samenstellers zitten en waar ook de samenwerking met een lokale partner gezocht wordt. Dat loopt bijvoorbeeld al in Alkmaar, Amsterdam, West-Friesland, Amstelveen, Haarlem, ’t Gooi en de Noordkop. “Met die partner willen we dan een gezamenlijke redactie opzetten waarbij gelijkwaardigheid de basis is. Het is niet zo dat wij als NH dan ‘in the lead’ zijn, laat staan ‘de boel komen overnemen’ waar partijen aanvankelijk soms een beetje huiverig voor zijn. Zo zitten we niet in de wedstrijd”, zegt Roubos. Wat voor trainingen nodig zijn bij die lokale partner verschilt per omroep. “Laatst heb ik drie avonden interviewtrainingen gegeven in Zaandam, maar het kan ook over social media gaan of om een voice-overtraining.”
Burger staat centraal
Roubos gelooft in de toekomst van lokaal nieuws met de regionale omroep als verbindende factor als facilitator en opleider. “Ik geloof in de manier waarop wij nieuws maken en dit ook doorgeven aan onze lokale partners. Wij maken verhalen vanuit de samenleving. We kiezen er bewust voor om verhalen en nieuws van ‘onderaf’ te maken, de burger centraal, dicht op de mensen. Dat kunnen schurende verhalen zijn, bijvoorbeeld waar burgers tegen overheden of instanties oplopen, maar ook succesverhalen. Als het maar onafhankelijk is. Dat is de basis. Die eigen nieuwsverhalen haal je uit de samenleving, uit je netwerk, doordat je weet wat er speelt in je gemeente. Daarom geloof ik ook dat lokaal nieuws echt toekomst heeft. Dat je onafhankelijke nieuwsplatformen nodig hebt waar op lokaal niveau verhalen die spelen opgetekend worden door kennis uit de lokale samenleving. Het is een mooi streven om dit met de regionale omroep als een soort knooppunt of katalysator te doen. Dat doen we al langere tijd als het gaat om de nieuwsvoorziening door gezamenlijke redacties te vormen en nu dus ook met opleidingen.”
“Die eigen nieuwsverhalen haal je uit de samenleving, uit je netwerk, doordat je weet wat er speelt in je gemeente. Daarom geloof ik ook dat lokaal nieuws echt toekomst heeft. Dat je onafhankelijke nieuwsplatformen nodig hebt waar op lokaal niveau verhalen die spelen opgetekend worden door kennis uit de lokale samenleving. Het is een mooi streven om dit met de regionale omroep als een soort knooppunt of katalysator te doen.”
Doorstroming van talenten
Roubos geniet er dan ook zeker van als talenten via de lokale omroep doorstromen naar de redactie van NH Nieuws. “Dat is ook het leuke van de lokale omroep. Het laagdrempelige, dat iedereen, van tiener tot gepensioneerde, er met zijn of haar passie terecht kan. Wij hebben al aardig wat verslaggevers gescout die echt talent hebben. Zoals Chantal Bos van WEEFF in West-Friesland, die werkt inmiddels alweer een hele tijd voor NH. Ik zie het niet als mijn taak om puur te scouten, maar wil zeker nog een tijd doorgaan met talentontwikkeling en het ondersteunen en begeleiden van onze partners. Naast het maken van journalistieke producties, vind ik het begeleiden en coachen het leukste om te doen. Dat zit er gewoon in.”