RTV Zulthe verlegt grenzen door samenwerking
Een lokale omroep die zich niets aantrekt van provinciegrenzen. Dat is RTV Zulthe. De lokale omroep in Marum heeft als uitzendgebied de gemeente Westerkwartier in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld in Drenthe. In het kader van het ‘Wittevlekkenplan’ om de journalistiek ook in dit gebied te versterken, zijn hier sinds februari twee journalisten aan de slag gegaan. Niels Timmerman via RTV Noord en Mathijs Renkema via RTV Drenthe. Renkema: “Je hoeft steeds minder uit te leggen wat RTV Zulthe eigenlijk is.”
RTV Zulthe is een lokale omroep zoals er veel zijn, vooral gericht op radio, kabelkrant en draaiend op vrijwilligers. Maar ook een omroep die in een gebied zit waar zowel RTV Noord als RTV Drenthe graag verhalen vandaan haalt, maar geen mankracht voor had. Met het zogeheten ‘Wittevlekkenplan’ worden journalisten ingezet op plekken waar verschraling in het media-aanbod en journalistiek is. Dit plan wordt gesubsidieerd via de regeling Innovatie en Samenwerking (2,1 miljoen euro) van het ministerie van OCW. Zeven regionale omroepen (Omroep Flevoland, L1, Omroep Zeeland, RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Utrecht en RTV Noord) doen er aan mee.
Pionieren en uitproberen
Niels Timmerman en Mathijs Renkema zijn begin dit jaar vol enthousiasme gestart bij de lokale omroep. Timmerman: “Het is pionieren, zelf alles uitvinden en uitproberen omdat het zo’n nieuw project is. Dat bevalt mij uitstekend.” Renkema: “In het begin was het wel wennen, zeker in coronatijd. Nu werken we 1 a 2 dagen per week vanaf de redactie. We stemmen onderling veel af en krijgen ook steeds meer tips van de vrijwilligers om met bepaalde onderwerpen aan de slag te gaan.”
Naamsbekendheid neemt toe
Toen Timmerman en Renkema van start gingen was de omroep vooral gericht op radio en werden er af en toe korte nieuwsberichten op de website gezet en werd de kabelkrant bijgehouden. Met de komst van het journalistieke duo is het aantal bezoekers op de website hard gegroeid, weet Timmerman, die alle cijfers bijhoudt. “RTV Zulthe had 800 bezoekers per maand, we zijn nu gegroeid naar 9.000 bezoekers per maand. Door online video’s te maken en veel meer (nieuws)berichten te schrijven voor de site. Je ziet echt dat onze bekendheid in het gebied toeneemt, we zorgen ook meer voor verspreiding via social media.” Renkema vult aan: “In het begin als je belde moest je uitleggen wat RTV Zulthe was. Dat hoeft steeds minder vaak. We werken dus hard aan onze zichtbaarheid.”
Froukje Zijlstra-Stulp is een van de vrijwilligers bij de omroep en is blij met de komst van de twee betaalde krachten. “Ik ben zelf doktersassistente/triagist en heb daardoor een gezonde nieuwsgierigheid naar mensen en situaties, maar hoe je dit moet verslaan is een vak apart. Niels en Mathijs zijn altijd bereid om mee te denken en te helpen. Door hen hebben een aantal vrijwilligers zich op redactioneel gebied heel mooi ontwikkeld. Daarnaast is onze naamsbekendheid door de komst van Niels en Mathijs opvallend vergroot en zijn de redactiewerkzaamheden meer verdeeld waardoor het ook beter vol te houden is voor vrijwilligers.”
RTV Zulthe had 800 bezoekers per maand, we zijn nu gegroeid naar 9.000 bezoekers per maand
Goed team
Die zichtbaarheid, vergroten van de naamsbekendheid en het brengen van meer nieuws is het grote voordeel voor RTV Zulthe. Voor RTV Noord en RTV Drenthe betekent de samenwerking dat je structureel met een journalist aanwezig bent, en dus nieuws haalt, in een voorheen verschraald media-gebied. “De gemeente Noordenveld met een grote plaats als Roden is voor ons zeker belangrijk”, zegt Margreet Gort, projectleider en eindredacteur bij RTV Drenthe. “Maar we haalden er niet genoeg nieuws vandaan. Mathijs doet het daar prima, hij komt er vandaan en heeft veel contacten en zorgt er zo voor dat we een witte vlek invullen. Door samen te werken met zijn collega van Noord, de vrijwilligers en af en toe stagiairs hebben ze er nu een goed team zitten en dat merk je aan beide kanten.”
“Nu haal je doordat Niels er zit en de samenwerking met RTV Drenthe, ook andere soort verhalen binnen. Dat is niet alleen voor RTV Zulthe van belang, maar ook voor ons“
Dat ziet ook Alex Wekema, wethouder met de cultuurportefeuille in de gemeente Noordenveld. “Er was hier op het gemeentehuis wel eens wat chagrijn dat we als Noord-Drenthe weinig aan bod kwamen bij RTV Drenthe, zeker vergeleken met Assen. Maar we zien ons nieuws nu ook bij RTV Drenthe terug via RTV Zulthe en dat is een goede zaak. Voor de lokale én de regionale omroep. Ook de naambekendheid van de lokale omroep is een stuk groter geworden en je ziet die jongens nu overal.”
Voor Richard Klunder, eindredacteur bij RTV Noord, is het vooral belangrijk om nu nog meer in de haarvaten van de samenleving te zitten. “We hebben een verslaggever met Westerkwartier als aandachtsgebied, maar die heeft ook maar een paar handen. Nu haal je doordat Niels er zit en de samenwerking met RTV Drenthe, ook andere soort verhalen binnen. Dat is niet alleen voor RTV Zulthe van belang, maar ook voor ons.”
“We zien ons nieuws nu ook bij RTV Drenthe terug via RTV Zulthe en dat is een goede zaak. Voor de lokale én de regionale omroep”
Iets blijvends neerzetten
De betrokkenen hopen dat de samenwerking blijft bestaan. Klunder: “We hebben via de projecten die nu lopen acht journalisten in ons gebied aan het werk gekregen en dat geldt voor RTV Drenthe net zo. Dat is goed voor de werkgelegenheid en voor de versterking van de journalistiek in onze provincies.” Niels Timmerman hoopt ook iets blijvends neer te zetten bij RTV Zulthe. “Er is zeker structurele versterking nodig. Je wilt anderen wat leren. Zorgen dat de nieuwsstroom van de omroep verbetert. Er is nu natuurlijk al sprake van groei door onze komst, maar ik denk dat je meer moet doen als je het bereik zo wilt houden of verder wilt vergroten. Dan is er meer mankracht nodig.” Ook Zijlstra-Stulp is nog lang niet uitgeleerd. “Wat mij betreft wordt de pilot verlengd zodat wij als vrijwilligers meer tools krijgen en de witte vlekken in het gebied hun eigen streeknieuws behouden.”
Versterken journalistiek door samenwerking
Naast deze samenwerking zijn er veel meer projecten om de lokale en regionale journalistiek te versterken. Er wordt door lokale en regionale omroepen samengewerkt en er is een project met alle lagen van het publieke bestel: de lokale omroep, de regionale omroep en de NOS. Alles over deze projecten is hier te lezen.
Dit verhaal is deel drie van de serie over samenwerking om journalistiek te versterken. Lees ook:
Jan Müller: ‘De RPO is de verbindende schakel tussen lokaal, regionaal en landelijk nieuws
Regionale en lokale omroepen maken een eind aan ‘witte vlekken’