Jaarverslag 2020: Cruciale rol regionale omroep in betrouwbare journalistiek

29-04-2021

In tijden van crisis groeit saamhorigheid, ontstaat er een nieuw besef van afhankelijkheid. Meer dan ooit is er behoefte om op de hoogte gehouden te worden van ontwikkelingen uit onze omgeving. Media zijn hiervoor cruciaal en moeten daarom goed kunnen functioneren. In tijden van desinformatie en complottheorieën die zich net zo snel verspreiden als het virus zelf, waarin het debat zó wordt gevoerd dat waarheid steeds minder van belang is en inspelen op gevoelens de boventoon voert, neemt het belang van onafhankelijke, betrouwbare journalistiek toe.

Betrouwbaar en betrokken
De regionale publieke omroepen spelen een cruciale rol. De redacties van de dertien regionale omroepen draaien op volle kracht in dit coronajaar. Primair om het nieuws te verzorgen met liveblogs, nieuwsupdates op de radio en uitgebreide nieuwsprogramma’s op televisie. Daarnaast zorgen de omroepen ook voor verbinding, ontspanning, troost, advies en een luisterend oor. De regionale omroep is er in alle dorpen, steden en streken met nieuws van om de hoek of het bijzondere initiatief uit de straat. Dat het aanbod gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de stijging van bezoeken op web en app. Het blijkt ook uit de hoge waardering van het publiek van de regionale omroep dat het aanbod in hoge mate beoordeelt als betrouwbaar en betrokken. Het bereik van de regionale kanalen blijft onveranderd hoog. In het jaarverslag 2020 kijken we terug op ‘de regionale publieke omroep in tijden van corona’.

“Wij staan op ooghoogte met ons publiek en vormen een betrouwbare en onmisbare schakel in de nieuwsvoorziening van álle Nederlanders. We zitten tot in de haarvaten van Nederland.”

Digitale transformatie en diversiteit
Voor wat betreft de positionering van de RPO zal in 2021 verder worden ingezet op het versterken van de relevantie voor álle Nederlanders. De regionale publieke omroepen staan op ooghoogte met hun publiek en vormen een betrouwbare en onmisbare schakel in de nieuwsvoorziening. We weten wat er speelt in de dorpen en steden; de journalisten en redacteuren zorgen voor nieuws dat informeert, raakt en verbindt, elke dag opnieuw. De kracht van de RPO uit zich vooral in samenwerking. De samenwerking met de NPO, de NOS en de lokale omroepen heeft het afgelopen jaar veel opgeleverd.

De RPO zal ook het komende jaar werken aan de versterking van de journalistiek tot in de haarvaten van Nederland en aan een sterke en vooral betrouwbare publieke omroep. Andere belangrijke strategische thema’s voor de toekomst van de RPO zijn onder meer de nadruk op digitale transformatie en het bevorderen van diversiteit en inclusie. Met name dat laatste onderwerp zal hoog op de agenda worden gezet. De RPO is er immers voor iedereen, heeft een verantwoordelijkheid op het gebied van de publieke waarden die voortvloeien uit de Mediawet en zal dan ook duidelijke standpunten innemen om diversiteit en inclusie in programmering en op de werkvloer te bevorderen.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Judith Meeng nieuw lid raad van toezicht RPO

Judith Meeng is toegetreden tot de raad van toezicht van de RPO. De focus ligt op de terreinen van HR, communicatie en diversiteit & inclusie.

15 12 2022

Kom jij ons team versterken? We zoeken een secretaresse

Vind je het heerlijk om in te springen daar waar de drukte is, hou je van planningen en vind je het een uitdaging om agenda’s bij te houden?

01 11 2022

[LUISTER] Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Luister naar de podcast over 30 jaar regionale televisie met omroeppionier Henny Everts en mediajournalist en schrijver Peter Schavemaker.

18 10 2022