RPO-begroting 2022: Regionale omroepen willen journalistiek duurzaam versterken
We staan op ooghoogte met ons publiek, weten wat er in de regio leeft, waarborgen dat er nieuws en informatie is voor iedereen en versterken de regionale identiteit. Daar werken de meer dan duizend medewerkers van de regionale omroepen met hart en ziel aan. We werken samen met elkaar, met de NOS en met lokale omroepen. We verdiepen het landelijke nieuws en versterken de lokale journalistiek.
Einde maken aan witte vlekken
Regionale omroepen willen in de komende jaren een einde maken aan de witte vlekken in de nieuwsvoorziening in Nederland. Lokale journalisten aan het werk krijgen, aan het werk houden en nieuwsverhalen brengen op plekken waar nauwelijks media-aanbod is. Dat is het doel. De regionale omroepen zijn de verbindende schakel tussen lokale en landelijke publieke omroepen.
De regionale omroep heeft massa. Hij helpt de journalistiek te versterken op lokaal niveau en te verdiepen op landelijk niveau.
Verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen
In 2022 zijn de regionale omroepen betrokken bij verschillende projecten waarbij ruim honderd lokale journalisten worden ingezet met tijdelijke financiering van het ministerie van OCW. Het streven is om met 150 journalisten de versterking van de lokale journalistiek voor de lange termijn te borgen zodat de huidige investeringen en opgedane kennis niet verloren gaan. De structurele basis hiervoor is nog niet geregeld. Evenals demissionair minister Slob ziet de regionale omroep het belang van de verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen en gelooft de Regionale Publieke Omroep (RPO) in de toegevoegde waarde die publieke omroepen hebben. Ook in 2022 werkt de regionale omroep er hard aan om die meerwaarde te laten zien.