RPO-begroting 2022: Regionale omroepen willen journalistiek duurzaam versterken

14-09-2021

We staan op ooghoogte met ons publiek, weten wat er in de regio leeft, waarborgen dat er nieuws en informatie is voor iedereen en versterken de regionale identiteit. Daar werken de meer dan duizend medewerkers van de regionale omroepen met hart en ziel aan. We werken samen met elkaar, met de NOS en met lokale omroepen. We verdiepen het landelijke nieuws en versterken de lokale journalistiek.

Einde maken aan witte vlekken
Regionale omroepen willen in de komende jaren een einde maken aan de witte vlekken in de nieuwsvoorziening in Nederland. Lokale journalisten aan het werk krijgen, aan het werk houden en nieuwsverhalen brengen op plekken waar nauwelijks media-aanbod is. Dat is het doel. De regionale omroepen zijn de verbindende schakel tussen lokale en landelijke publieke omroepen.

De regionale omroep heeft massa. Hij helpt de journalistiek te versterken op lokaal niveau en te verdiepen op landelijk niveau.

Verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen
In 2022 zijn de regionale omroepen betrokken bij verschillende projecten waarbij ruim honderd lokale journalisten worden ingezet met tijdelijke financiering van het ministerie van OCW. Het streven is om met 150 journalisten de versterking van de lokale journalistiek voor de lange termijn te borgen zodat de huidige investeringen en opgedane kennis niet verloren gaan. De structurele basis hiervoor is nog niet geregeld. Evenals demissionair minister Slob ziet de regionale omroep het belang van de verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen en gelooft de Regionale Publieke Omroep (RPO) in de toegevoegde waarde die publieke omroepen hebben. Ook in 2022 werkt de regionale omroep er hard aan om die meerwaarde te laten zien.

Foto: Erikjan Koopmans
Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Digital News Report: 82% van Nederlanders checkt dagelijks het nieuws

Het podcastgebruik is in 2022 verder toegenomen. Maandelijks gebruikt bijna een derde van de Nederlanders podcasts; vooral jongeren.

15 06 2022

Regionale omroep krijgt met RegioStation eigen plek op WerkStation.tv

Het aanbod aan trainingen en opleidingen voor de regionale omroep heeft hiermee een eigen plek gekregen op de vernieuwde website van WerkStation.tv.

31 05 2022

AVROTROS gaat samenwerking aan met Philip Bloemendal Prijs

Ook de Regionale Publieke Omroep, een kweekvijver voor jong presentatietalent, heeft zich verbonden aan de prijs.

31 05 2022