RPO-begroting 2022: Regionale omroepen willen journalistiek duurzaam versterken

14-09-2021

We staan op ooghoogte met ons publiek, weten wat er in de regio leeft, waarborgen dat er nieuws en informatie is voor iedereen en versterken de regionale identiteit. Daar werken de meer dan duizend medewerkers van de regionale omroepen met hart en ziel aan. We werken samen met elkaar, met de NOS en met lokale omroepen. We verdiepen het landelijke nieuws en versterken de lokale journalistiek.

Einde maken aan witte vlekken
Regionale omroepen willen in de komende jaren een einde maken aan de witte vlekken in de nieuwsvoorziening in Nederland. Lokale journalisten aan het werk krijgen, aan het werk houden en nieuwsverhalen brengen op plekken waar nauwelijks media-aanbod is. Dat is het doel. De regionale omroepen zijn de verbindende schakel tussen lokale en landelijke publieke omroepen.

De regionale omroep heeft massa. Hij helpt de journalistiek te versterken op lokaal niveau en te verdiepen op landelijk niveau.

Verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen
In 2022 zijn de regionale omroepen betrokken bij verschillende projecten waarbij ruim honderd lokale journalisten worden ingezet met tijdelijke financiering van het ministerie van OCW. Het streven is om met 150 journalisten de versterking van de lokale journalistiek voor de lange termijn te borgen zodat de huidige investeringen en opgedane kennis niet verloren gaan. De structurele basis hiervoor is nog niet geregeld. Evenals demissionair minister Slob ziet de regionale omroep het belang van de verbinding tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroepen en gelooft de Regionale Publieke Omroep (RPO) in de toegevoegde waarde die publieke omroepen hebben. Ook in 2022 werkt de regionale omroep er hard aan om die meerwaarde te laten zien.

Foto: Erikjan Koopmans
Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Wereldevenement bij regionale omroep: Formule 1 bij NH Nieuws

“Onze unieke berichtgeving is het resultaat van een sterke lokale verankering in onze dorpen en steden. Ook tijdens een wereldevenement.”

13 09 2021

Goos de Boer leidt gezamenlijke research NOS en regionale omroepen

De NOS en de regionale omroepen willen de krachten nog meer bundelen en de samenwerking op onderzoeksgebied verder uitbouwen.

13 09 2021

Kamerdebat: PersVeilig wordt voortgezet en mogelijk uitgebreid

De Tweede Kamer benadrukte tijdens het debat over de veiligheid van journalisten dat geweld tegen journalisten onaanvaardbaar is.

12 09 2021