Regionale omroepen ontwikkelen content-uitwisselingsplatform

03-09-2019

De regionale omroep is gestart met het ontwikkelen van een nieuw gegevens- en content-uitwisselingsplatform: de RPO-exchange. Voor dit project is subsidie onder de regeling innovatie en samenwerking regionale publieke media-instellingen toegekend door minister Slob. De RPO-exchange maakt automatische uitwisseling van content en meta data mogelijk tussen de redactiesystemen van de regionale omroepen en met apps en websites. Uitwisseling van content met de NOS en andere samenwerkingspartners wordt hiermee ook geregeld.

De regionale omroep wil zijn content altijd vrij toegankelijk verspreiden via de eigen aanbodkanalen: online (waaronder ook sociale media), radio en televisie. Voor het vergroten van het bereik van deze kanalen richten regionale omroepen zich sterk op online en mobiel. Er wordt ingezet op een snelle, eigentijdse nieuwsvoorziening via web en app. Daarnaast vindt ook via samenwerkingen het media-aanbod van de regionale omroep zijn weg naar het publiek. De aanwezigheid van het aanbod van de regionale omroep op kanalen en platformen van derden draagt bij aan de doelstelling om een zo groot mogelijk bereik te hebben.

Om de verspreiding van content op een geüniformeerde wijze te doen en om uitwisseling van content met samenwerkingspartners goed aan te kunnen gaan, gaan de regionale omroepen de RPO-exchange ontwikkelen. Er komt een nieuwe zogenaamde middleware layer die dient als gegevens- en content-uitwisselingsplatform van de dertien regionale omroepen onderling en met derden. Aan dit project werken alle dertien regionale omroepen mee. Binnen het project wordt ook de technische samenwerking met de NOS en NL-Alert gerealiseerd Ook wordt zo een basis gelegd voor toekomstige technische samenwerking met andere partners zoals lokale omroepen of private media.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

RPO-begroting 2023: Zeven strategische prioriteiten

De focus ligt o.a. op het transformatielab, de gezamenlijke web- en appomgeving en het opstellen van een journalistieke kwaliteitsrichtlijn.

26 09 2022

Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Op zondag 2 oktober 2022 is het precies 30 jaar geleden dat de eerste regionale televisie-uitzending in Nederland te zien was.

16 09 2022

Vacature: Lid Raad van Toezicht van Regionale Publieke Omroep (RPO)

RPO is op zoek naar een toezichthouder met stevige toezichthoudende ervaring die de waarde van regionale omroepen onderschrijft.

07 09 2022