Podcast verrijkt de regionale en lokale journalistiek

30-07-2020

Steeds meer Nederlanders luisteren naar een podcast. Dit rapporteert het Commissariaat voor de Media in het Digital News Report Nederland 2020. De podcast is ook voor de regionale en lokale journalistiek een verrijking. Journalisten van de regionale omroep brengen daarom hun verhalen, nieuws en achtergronden steeds vaker (ook) in de vorm van een podcast.

3,6 miljoen gebruikers
In het Digital News Report wordt gerapporteerd over het onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism. Sinds 2018 wordt naar het gebruik van een podcast in de afgelopen maand gevraagd. Het aandeel gebruikers is sindsdien gestegen van 18 naar 26 procent van de Nederlandse bevolking met online toegang. Dat is een stijging van 2,5 miljoen volwassenen in 2018 naar 2,9 miljoen in 2019. In 2020 komt dat uit op 3,6 miljoen. Nederlanders luisteren naar specialistische onderwerpen, maar ook naar nieuws en lifestyle.

Sterke toename bij 18-34 jarigen
Het gebruik van podcasts is vooral bij 18-34 jarigen sterk toegenomen. Bijna twee derde van hen heeft in de afgelopen maand een podcast geluisterd. Podcasts vervullen verschillende functies voor de gebruiker. Ze geven de luisteraar een dieper inzicht in specifieke kwesties, zijn een geschikte manier om informatie op te nemen, bieden een breed aanbod aan onderwerpen en invalshoeken en bieden ook een meer vermakelijke manier om nieuws en informatie te verkrijgen.

Verhalen uit alle steden, dorpen en streken
Journalisten van de regionale omroepen brengen verhalen, nieuws en achtergronden ook steeds vaker in de vorm van een podcast. Ook zijn reguliere radioprogramma’s van de regionale omroep steeds vaker als podcast (terug) te luisteren. Het aanbod van podcasts bij regionale omroepen is divers: Van een tafelgesprek over lokale politieke kwesties tot voetbalpraat en van reportages over diepgravende onderzoeken tot persoonlijke verhalen. Onlangs won journalist Maarten Dallinga van Omroep Gelderland met zijn podcast ‘Verstrikt’ De Tegel, de belangrijkste prijs voor journalistieke producties in Nederland. Ook bij de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, zijn podcasts in opkomst. De podcast is dus een verrijking voor de regionale en lokale journalistiek: Nieuws, verhalen en achtergronden uit alle steden, dorpen en streken kunnen worden verteld.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Kom jij ons team versterken? We zoeken een secretaresse

Vind je het heerlijk om in te springen daar waar de drukte is, hou je van planningen en vind je het een uitdaging om agenda’s bij te houden?

01 11 2022

[LUISTER] Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Luister naar de podcast over 30 jaar regionale televisie met omroeppionier Henny Everts en mediajournalist en schrijver Peter Schavemaker.

18 10 2022

Onderzoek Commissariaat van belang voor versterking lokale journalistiek

“Dat de regionale omroepen zo’n belangrijke rol spelen in de lokale informatievoorziening is een mooie en terechte waardering."

30 09 2022