Omroep Brabant wint Gouden NL Award: “Ik ben enorm trots.”

28-03-2019

Ze kon haar geluk niet op na het winnen van de categorie-overstijgende Gouden NL Award. Karlijn Houterman ging er namens Omroep Brabant vandoor met de hoofdprijs voor haar diepgravend onderzoek naar zelfmoordpoeder dat vrij verkrijgbaar is op internet. “Ik had totaal niet verwacht dat ik de award voor Eigen Nieuws zou winnen, laat staan de Gouden NL Award. De andere genomineerden waren prachtig, soms emotioneel en erg vakkundig.”

De winnaars werden bekendgemaakt tijdens het NL Media Event, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat dit jaar plaatsvindt in Hotel Theater Figi in Zeist. Zes regionale omroepen vallen in de prijzen: Omroep Brabant, Omrop Fryslân, RTV Noord, Omroep Gelderland, Omroep Zeeland en RTVUtrecht.

Omroep Brabant dook in het verhaal van de 19-jarige Ximena Knol, die zich van het leven beroofde met hulp van een middel dat werd gepromoot op de website van de Coöperatie Laatste Wil. Van verschillende kanten en via meerdere kanalen wordt op vasthoudende wijze onderzoek gedaan. De geheime opnames, undercover gemaakt, vormen een spannende toevoeging. Mede dankzij Omroep Brabant komt het onderwerp op de agenda van de politiek. De jury is lovend over de zakelijke toon in de uitzending, niet belust op sensatie, maar op informatie. ‘Hier hoort de omroep voor te staan’, aldus het juryrapport.

Trots op de omroep

Karlijn Houterman, die vorig jaar al een NL Award in de wacht sleepte in de categorie Jong Talent, maakte recentelijk de overstap van Omroep Brabant naar RTL Nieuws. Aan de Gouden NL Award is een geldprijs van € 2500,- verbonden. “Ik ben enorm trots op Omroep Brabant dat we deze prijzen in de wacht hebben gesleept”, jubelt Karlijn Houterman die werd overladen door felicitaties. “We hebben laten zien dat je bij nieuwsverhalen soms extra door moet pakken en niet meer moet loslaten. Dat je moet durven, maar dat het altijd iets oplevert.” In een eerder interview vertelt Houterman over de totstandkoming van het verhaal over het omstreden zelfmoordpoeder. Dat is hier terug te lezen.

De winnaars van de NL Awards 2018 per categorie:

EIGEN NIEUWS: Omroep Brabant – Zelfmoordpoeder

BESTE TV-PROGRAMMA: Omroep Gelderland – Ridders van Gelre en ons Verloren Hertogdom

BESTE RADIOPROGRAMMA: Omrop Fryslân – Buro de Vries: Marc werd Manon

BESTE ONLINE PROJECT: RTV Noord – Facebook-groepen

DOCUMENTAIRE: Omroep Zeeland – Van verlies kun je niet betalen

JONG TALENT: Anita Sara Nederlof (RTV Utrecht)

GOUDEN NL AWARD: Omroep Brabant – Zelfmoordpoeder

 

Ontdek meer

Winnaars NL Awards 2019: Minister Slob opnieuw verheugd over de kwaliteit

De Gouden NL Award 2019 gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’ een vijfdelige persoonlijke podcastserie over zelfmoord.

21 04 2020

Regionale Omroep verplaatst evenement voor journalisten en programmamakers

Het NL Media Event dat gepland staat voor 25 en 26 maart gaat niet door. De uitreiking NL Awards gaat via online videostream wél door.

11 03 2020

Minister Slob reikt de Gouden NL Award uit.

De nominaties voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, zijn bekend.

27 02 2020