Regiohelden Awards: de jury (deel 3)
Aanstaande donderdag worden de Regiohelden Awards 2024 uitgereikt. Dit zijn de prijzen voor de beste regionale journalistieke producties van vorig jaar. De nominaties zijn bekend en de jury, die naast de genomineerden ook de winnaars kiezen, bestaat dit jaar uit:
Joëlle Terburg (Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten);
Jan van Onzenoort (Bureau Regio);
In-Soo Radstake (documentairemaker van o.a. Selling a Colonial War);
Joost Engelberts (regisseur van o.a. podcastserie Onland);
Davidson Rodrigues (Open Rotterdam);
Sylvia Cools (De Stentor);
Maxime de Vries (NOS Stories);
Hannah Swart (winnaar Gouden Regiohelden Award 2023) en
Freek Staps (ANP) juryvoorzitter.
In dit derde bericht spreken we met de laatstgenoemde drie over het selecteren van de winnaars van de zes categorieën. Morgen is de uitreiking tijdens het Regiohelden Festival in Rotterdam. Maxime de Vries, Hannah Swart en Freek Staps lichten alvast een tipje van de sluier op, uiteraard zonder de winnaars te verklappen.

Freek Staps vervult de rol van juryvoorzitter. Hoe vindt hij het om deze bijzondere rul te vervullen?
“Ik heb nu drie jaar deel mogen uitmaken van deze jury, waarvan twee jaar als voorzitter, en het is heel eervol. Meer nog is het natuurlijk ook gewoon een feestje: regionale omroepen maken zoveel interessant, nieuwswaardig, treffend en verrassend werk… normaal zie je dat niet allemaal. De jury ziet de parels nog eens langskomen.” Overigens is Freek ook jurylid bij de Tegel en zat hij eerder in de jury van een prijs voor vakjournalistiek.En wat viel Freek op tijdens het juryproces?Freek: “Wat opvalt is dat er op zoveel plekken in de Nederlandse journalistiek respect is voor het werk van de regionale omroepen. De jury bestaat uit mensen van DPG-kranten, van de NOS, van lokale omroepen, van documentaire- en filmmakers, van het ANP. Het is mooi om met zo’n groep samen te komen en het werk van al die getalenteerde en betrokken collega’s te bekijken, te beluisteren en te lezen.”
Hannah Swart won vorig jaar nog twee awards, waaronder de Gouden Regio Award. Hoe vond ze het om deze keer zelf de winnaars te kiezen?
“Ik vond het ontzettend interessant om na het winnen van de awards nu zelf een goed overzicht te krijgen van wat regionale omroepen inzenden en waarom!”
Hoe was het om de winnaars te selecteren?
Freek: “Lastig. Dat zegt elke jury, maar het is echt zo. Regionale publieke omroepen lijken vergelijkbaar maar verschillen enorm in omvang en in het leggen van journalistieke accenten en aandacht. Veel appels en peren dus, waarbij je iedereen wil beoordelen met respect voor de omstandigheden.”
Maxime de Vries werkt voor NOS Stories en vertelt: “Heel tof! Bij NOS Stories kijken we veel naar hoe je in je journalistieke producties kan blijven inspelen op de behoefte van je publiek. Ik was positief verrast door hoe inzendingen durven te experimenteren met formats en invalshoeken. Dat mag nog meer, wat mij betreft! Daarnaast was het mooi om, in vergelijking met vorig jaar, meer landelijke problematiek terug te zien in de regio’s waar dit (het meest) speelt. Denk aan de wolven in Drenthe, de Vitesse-soap in Gelderland en de uithalers in Rotterdam.”
Hannah: “Ik vond het heel erg leuk om het werk van de verschillende regio’s te kunnen bekijken en te beoordelen, al waren sommige verhalen erg uiteenlopend.”
Bij het jureren zijn er criteria waar op gelet wordt, maar hebben jullie die criteria allemaal hetzelfde geïnterpreteerd?
Maxime: “De regionale impact en dus relevantie. Die stond voorop!”
Freek: “Uiteindelijk is een besluit van de jury een gemeenschappelijk gedeeld besluit, maar gelukkig hebben we ook goed doorgesproken over vormen, over journalistieke invalshoeken en, heel praktisch maar ook oh zo complex, over wat bijvoorbeeld nieuwsjagen is. Is dat als je zelf nieuws zoekt? Of nieuws als startpunt neemt voor achtergronden? Of wanneer iets een documentaire genoemd kan worden.”
Hannah: “Ik interpreteerde criteria meer vanuit een ‘documentairemakers-oogpunt’ terwijl andere juryleden weer meer keken naar het bereik of de actualiteit van een verhaal!”
En was er discussie onderling?
Freek: “ Gelukkig wel zeg. Maar ook opvallend veel unanieme besluiten.”
Hannah: “Er waren goede gesprekken en er was discussie tijdens het kiezen van de winnaars.”
Maxime: “Ja, absoluut. Bij de Nieuwsjager hebben we scherpe gesprekken gevoerd over wat iets ‘nieuws’ maakt. En ook: hoe zwaar weeg je de kwaliteit, van hoe een item is gemaakt, af tegen de regionale relevantie? Dat is iets waar we bijvoorbeeld bij de Luistervink scherp over hebben gediscussieerd. Het was ook interessant om te zien dat producties waar ik bijvoorbeeld mijn twijfels over had, door een ander jurylid als winnaar werd aangewezen. Daarom heel goed dat de juryleden uit verschillende hoeken (van het land en vakgebied) komen!”
Was de keuze voor de Gouden Regiohelden Award unaniem?
Maxime: “We hebben uitgebreid gesproken over de criteria van de Gouden Regiohelden Award. Toen iedereen daar uiteindelijk hetzelfde over dacht, was de winnaar unaniem.”
Hannah: “Ja, dit was unaniem.”
Freek: “Zeker”
Hoe vind je het om zo gezamenlijk de winnaars te kiezen?
Hannah: “Het was voor mij heel belangrijk dat je kiest met zijn allen, dit zorgde voor een bredere blik naar het ingestuurde werk. Perspectieven die ik bijvoorbeeld over het hoofd had gezien! Heel belangrijk dus.”
Freek: “Spannend, want we weten hoeveel er voor de winnaars – zowel voor de omroepen als voor de journalisten zelf – op het spel staat. Dat willen we wel serieus nemen.”
Maxime: “Het is heel interessant om te zien hoe juryleden uit verschillende vakgebieden iets aanvliegen, en elkaar daar ook in verrassen. Ook keken we scherp naar of de inzendingen wel voldeden aan de criteria van de verschillende categorieën. Dat zorgde er ook voor dat sommige inzendingen niet werden meegenomen.”
Hoe hebben jullie de samenwerking met je jurycollega’s ervaren? Zaten hier al bekenden tussen?
Freek: “De Nederlandse journalistiek is een klein wereldje, dus we kenden elkaar voor het overgrote deel. Nieuwkomer dit jaar was Hannah Swart, de grote winnaar van vorig jaar. Zij nam een heel fris en open perspectief op regiojournalistiek mee.”
Hannah: “Vorig jaar heb ik tijdens de Regiohelden avond, na de uitreiking van de Regiohelden Awards, met veel juryleden gepraat achteraf. Hierdoor kende ik het grootste deel van de jury al. Maar tijdens deze ervaring van jureren heb ik hen beter leren kennen. Dat was erg plezierig en het was ook heel interessant om het over het werkveld te hebben!”
Maxime: “Leerzaam, omdat ik luister naar juryleden die meer ervaring in het veld hebben dan ik. Ieders mening wordt serieus meegenomen en die interesse in elkaars visie is voelbaar tijdens de overleggen. Ik was vorig jaar ook jurylid, dus kende een deel van de groep (en mag dus hopelijk nog een jaartje meedoen!).”