Nieuws in makkelijkere taal op RTV Drenthe: NOS Nieuws van de Week

06-09-2022

Het NOS Nieuws van de Week is vanaf woensdag 7 september wekelijks te zien bij RTV Drenthe. Het NOS Nieuws van de Week is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg. Dit journaal is gemaakt om begrijpelijk te zijn voor iedereen, ook voor mensen die het doorgaans lastig vinden om het nieuws te volgen. Bijvoorbeeld mensen die moeite hebben met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal.

Toegankelijk nieuws
Het doel van het nieuwe journaal is om het nieuws toegankelijker te maken. “RTV Drenthe vindt het belangrijk om alle Drenten te kunnen bereiken. Met het NOS Nieuws van de Week worden ook de mensen die soms moeite hebben met het volgen van het landelijke en internationale nieuws bereikt. En daar werken we graag aan mee”, aldus Dink Binnendijk, directeur en hoofdredacteur van RTV Drenthe.

“RTV Drenthe vindt het belangrijk om alle Drenten te kunnen bereiken.”

Woordkeuze, tempo en beeld
In NOS Nieuws van de Week komen iedere week drie nieuwsonderwerpen aan bod. Sommige begrippen worden extra uitgelegd en er wordt rekening gehouden met woordkeuze, tempo en het gebruik van beeld. Daarmee zijn er parallellen te leggen met het NOS Jeugdjournaal, weet NOS-eindredacteur Marga van Beusekom. “Maar bij het NOS Jeugdjournaal wordt altijd gekeken of er een link is met de belevingswereld van kinderen, terwijl Nieuws van de Week bedoeld is voor volwassenen”, benoemt ze een van de verschillen.

Regionale samenwerking
Hoofdredacteur van NOS Nieuws Giselle van Cann is blij dat de omroep de handen ineen heeft geslagen met RTV Drenthe. “We hebben gemerkt dat het Nieuws van de Week een behoefte vervult bij een groot aantal mensen. Het is van belang dat we de mensen waarvoor we dit maken zo goed mogelijk weten te bereiken, dus we zijn erg blij dat steeds meer lokale en regionale omroepen ervoor kiezen om de samenwerking aan te gaan.” NOS Nieuws van de Week is ook te zien bij TV West.

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023