Limburg Doc over wateroverlast

03-08-2021

In het programma Limburg Doc tekent programmamaker Jos van den Broek verhalen op over de recente wateroverlast in Limburg. Half juli traden beken en rivieren buiten hun oevers. Nooit eerder werd er meer water in de Maas afgevoerd dan op donderdag 15 juli: 3260 kubieke meter per seconde. De regionale omroep van Limburg zendt de documentaire ‘Door het oog van de naald’ uit in het weekend van 7 en 8 augustus.

Calamiteitenzender
De materiële schade in de hele provincie wordt op vele honderden miljoenen euro’s geschat. Vooral het centrum van Valkenburg aan de Geul is zwaar getroffen. Tijdens de wateroverlast werd L1 Radio door de Veiligheidsregio’s ingeschakeld als calamiteitenzender. De regionale omroep verzorgde dagenlang extra berichtgeving op telvisie, radio en online.

Saamhorigheid in de provincie
In de documentaire worden bijzondere en aangrijpende verhalen opgetekend. Aan het woord komen mensen die álles kwijt zijn en tevergeefs vochten tegen het water, inwoners die toch bleven terwijl ze eigenlijk weg moesten en anderen die alle geluk aan hun zijde hadden. Er is veel verdriet, maar de saamhorigheid was overal in de provincie groot.

Door het oog van de naald
De omvang van de ramp is ongekend. Maar enkele grote projecten hebben Limburg gered van een catastrofe. Vandaar de titel van de documentaire: Door het oog van de naald. Bij de Grensmaas tussen Maastricht en Maasbracht is er zoveel zand en grind weggehaald om ruimte te maken voor de rivier, dat Itteren en Borgharen met gemak droog bleven. In Noord-Limburg werd het project Ooijen-Wanssum afgerond. De Maas krijgt daar nu zoveel ruimte dat dit zelfs een verlaging van het waterpeil oplevert stroomopwaarts tot in Venlo en zelfs in Roermond.

Op tv en online
De Limburg Doc ‘Door het oog van de naald’ van programmaker Jos van den Broek wordt uitgezonden op zaterdag 7 augustus (16:30 uur en 19:00 uur) en op zondag 8 augustus (in de dagcarrousel en om 19:00 en 21:00 uur). De documentaire is vanaf zondag ook online (terug) te kijken op L1.nl.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022