L1 ingeschakeld als calamiteitenzender

15-07-2021

De Veiligheidsregio’s in Limburg hebben L1 ingeschakeld als calamiteitenzender. Zware regenval heeft voor gigantische problemen gezorgd in Limburg. Straten en huizen staan blank, kelders zijn volgelopen en inwoners geëvacueerd. De radiozender van de regionale omroep komt ieder kwartier met een update. De Veiligheidsregio’s informeren bewoners op L1 Radio over de ontwikkelingen.

L1 deelt niet alleen via radio, maar ook via alle andere kanalen meer informatie over de wateroverlast in Zuid-Limburg en welke gevolgen dit heeft voor inwoners. Op de website en de app is er een liveblog met continu updates. Ook op social media zorgt de redactie van de regionale omroep voor het delen van belangrijke informatie. Op televisie is de radio-uitzending te volgen, zijn er live beelden van de wateroverlast te zien en zijn er extra nieuwsuitzendingen. Verslaggevers van L1 zijn op verschillende plekken aanwezig om kijkers en luisteraars bij te praten. De redactie van L1 ontvangt veel steunbetuigingen voor de getroffen inwoners en er wordt via de regionale omroep hulp aangeboden.

L1 Radio is de officiële Rampenzender voor de provincie Limburg. De status van Rampenzender ligt vast in contracten tussen L1 enerzijds en de provincie en alle Limburgse gemeenten anderzijds. Bij acute gevaarlijke situaties kan de overheid via L1 Radio zeer snel de burgers informeren.

Update: L1 ook op vrijdag in het teken van de wateroverlast

Ook vrijdag blijft de regionale omroep bewoners informeren via radio, televisie en online. De regionale omroep heeft op veel locaties in de hele provincie verslaggevers ter plekke. Op de radio is er ieder kwartier een update door de Veiligheidsregio(‘s). Op de website en de app is er een liveblog met updates, foto’s en video’s. Ook via de kanalen van L1 op social media, zorgt de regionale omroep voor het delen van belangrijke informatie, verhalen en bijzondere beelden. Op televisie is de programmering aangepast. De uitzending van Tour de L1mbourg komt vrijdag opnieuw te vervallen.

L1 biedt helpende hand
Naast het verzorgen van het laatste nieuws, biedt de regionale omroep ook de helpende hand. L1 legt verbinding tussen Limburgers. Overal door de provincie duiken initiatieven op om getroffenen te helpen waar het kan. L1 verzamelt de initiatieven en maakt de hulp kenbaar via de kanalen.

X

88 uur live radio
Het hele weekend is L1 Radio calamiteitenzender. Dag en nacht houden presentatoren, verslaggevers en de veiligheidregio(’s) luisteraars op de hoogte over de stand van zaken, evacuaties, veiligheid en de terugkeer naar huis. Ook online verzorgt de regionale omroep continu voor het laatste nieuws. Op televisie zijn er extra uitzendingen van Limburg Centraal. Het programma Tour de L1mbourg komt te vervallen en wordt vervangen door Avondgasten Wateroverlast. Op L1 Radio komt zondagavond na 88 uur een einde aan de liveprogrammering. Op maandag en dinsdag heeft de radiozender nog steeds de rol van calamiteitenzender. De veiligheidsregio Limburg-Noord zet L1 Radio overdag in voor updates over de actuele situatie in Noord- en Midden-Limburg. Op dinsdagavond wordt na overleg met de Veiligheidsregio besloten dat het regelmatig geven van updates niet meer nodig is.

In zijn blog op de website van L1 blikt Leo Hauben, hoofdredacteur van L1, terug op de afgelopen dagen: “Het was een van de pittigste weken in onze 75-jarige geschiedenis. Naast live radio dag en nacht hadden we een 24uurs liveblog op 1Limburg.nl, actuele tekstbalk op tv, regelmatige updates van L1mburg Centraal op tv, duiding en diepgang in drie tv-specials van AvondGasten en ook nog ontelbaar veel uitingen via onze soclal media-kanalen.”

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022