Goos de Boer leidt gezamenlijke research NOS en regionale omroepen

13-09-2021

Onderzoeksjournalist Goos de Boer van RTV Noord gaat de samenwerking tussen de NOS en de 13 regionale omroepen op het gebied van onderzoeksjournalistiek verder uitbouwen. De afgelopen jaren zijn al gezamenlijke researchverhalen gepubliceerd, maar met de komst van De Boer willen de NOS en de regionale omroepen de krachten nog meer bundelen en de samenwerking op onderzoeksgebied verder uitbouwen. De Boer gaat vanaf oktober in zowel Hilversum als de regio’s aan de slag.

Relevant en urgent
Niet alleen zal De Boer het project coördineren, het is ook de bedoeling dat hij nieuwsverhalen die zowel voor de regio als landelijk relevant en urgent zijn, initieert.

Intensief samenwerken
“Als we intensief samenwerken aan gedegen onderzoek kunnen we onze publieke taak nog beter invullen,” zegt hoofdredacteur Matthijs Nieuwenhuis van Bureau Regio (dat o.a. de uitwisseling van content tussen NOS en regionale omroepen coördineert). “Door gebruik te maken van een combinatie van landelijke en regionale kennis kan een enorme onderzoekspotentie benut worden en vergroten we de slagkracht van de regionaal/landelijke onderzoeksjournalistiek. Dit is relevant, omdat de controlerende taak van de journalistiek van groot maatschappelijk belang is.”

Bundeling van krachten
Goos de Boer heeft zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met het stimuleren van de onderzoeksjournalistiek bij de noordoostelijke omroepen RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Noord en Omrop Fryslân. Daarvoor was hij onder meer onderzoeksjournalist bij RTV Noord met onder meer de gaswinning in zijn portefeuille. “Journalisten in de regio leveren door de sterke groei van online de klok rond nieuws. Het is best lastig om dat te combineren met onderzoeksjournalistiek, maar in deze tijden van versnippering o zo belangrijk. Door het samen te doen hebben we het bij deze omroepen toch goed van de grond gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat een bundeling van de krachten op landelijk gebied eenzelfde effect zal hebben”, aldus De Boer.

Begin vanuit de verhalen
Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff is blij met De Boer als aanspreekpunt: “Dit is het soort samenwerking dat ik voorsta: begin vanuit de verhalen, sla de handen op journalistiek gebied ineen.”

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

RPO-begroting 2022: Regionale omroepen willen journalistiek duurzaam versterken

Het streven is om met 150 journalisten de versterking van journalistiek voor lange termijn te borgen zodat de investeringen niet verloren gaan.

14 09 2021

Wereldevenement bij regionale omroep: Formule 1 bij NH Nieuws

“Onze unieke berichtgeving is het resultaat van een sterke lokale verankering in onze dorpen en steden. Ook tijdens een wereldevenement.”

13 09 2021

Kamerdebat: PersVeilig wordt voortgezet en mogelijk uitgebreid

De Tweede Kamer benadrukte tijdens het debat over de veiligheid van journalisten dat geweld tegen journalisten onaanvaardbaar is.

12 09 2021