Goos de Boer leidt gezamenlijke research NOS en regionale omroepen

13-09-2021

Onderzoeksjournalist Goos de Boer van RTV Noord gaat de samenwerking tussen de NOS en de 13 regionale omroepen op het gebied van onderzoeksjournalistiek verder uitbouwen. De afgelopen jaren zijn al gezamenlijke researchverhalen gepubliceerd, maar met de komst van De Boer willen de NOS en de regionale omroepen de krachten nog meer bundelen en de samenwerking op onderzoeksgebied verder uitbouwen. De Boer gaat vanaf oktober in zowel Hilversum als de regio’s aan de slag.

Relevant en urgent
Niet alleen zal De Boer het project coördineren, het is ook de bedoeling dat hij nieuwsverhalen die zowel voor de regio als landelijk relevant en urgent zijn, initieert.

Intensief samenwerken
“Als we intensief samenwerken aan gedegen onderzoek kunnen we onze publieke taak nog beter invullen,” zegt hoofdredacteur Matthijs Nieuwenhuis van Bureau Regio (dat o.a. de uitwisseling van content tussen NOS en regionale omroepen coördineert). “Door gebruik te maken van een combinatie van landelijke en regionale kennis kan een enorme onderzoekspotentie benut worden en vergroten we de slagkracht van de regionaal/landelijke onderzoeksjournalistiek. Dit is relevant, omdat de controlerende taak van de journalistiek van groot maatschappelijk belang is.”

Bundeling van krachten
Goos de Boer heeft zich de afgelopen jaren intensief beziggehouden met het stimuleren van de onderzoeksjournalistiek bij de noordoostelijke omroepen RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Noord en Omrop Fryslân. Daarvoor was hij onder meer onderzoeksjournalist bij RTV Noord met onder meer de gaswinning in zijn portefeuille. “Journalisten in de regio leveren door de sterke groei van online de klok rond nieuws. Het is best lastig om dat te combineren met onderzoeksjournalistiek, maar in deze tijden van versnippering o zo belangrijk. Door het samen te doen hebben we het bij deze omroepen toch goed van de grond gekregen. Ik ben ervan overtuigd dat een bundeling van de krachten op landelijk gebied eenzelfde effect zal hebben”, aldus De Boer.

Begin vanuit de verhalen
Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff is blij met De Boer als aanspreekpunt: “Dit is het soort samenwerking dat ik voorsta: begin vanuit de verhalen, sla de handen op journalistiek gebied ineen.”

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Judith Meeng nieuw lid raad van toezicht RPO

Judith Meeng is toegetreden tot de raad van toezicht van de RPO. De focus ligt op de terreinen van HR, communicatie en diversiteit & inclusie.

15 12 2022

Kom jij ons team versterken? We zoeken een secretaresse

Vind je het heerlijk om in te springen daar waar de drukte is, hou je van planningen en vind je het een uitdaging om agenda’s bij te houden?

01 11 2022

[LUISTER] Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Luister naar de podcast over 30 jaar regionale televisie met omroeppionier Henny Everts en mediajournalist en schrijver Peter Schavemaker.

18 10 2022