Gerard Timmer (NOS): Door samenwerking ook echt tot in de haarvaten

17-06-2021

Gerard Timmer (algemeen directeur NOS) vertelt in het online programma ‘Business Update’, dat ook te zien is op Spreekbuis.nl, over het grote belang van een goede journalistieke infrastructuur in Nederland. Hij vertelt ook over de samenwerking van de NOS binnen het publieke bestel. De lokale en regionale publieke omroepen en de NOS hebben hun samenwerking versterkt op het gebied van de lokale journalistiek. Ruim 60 journalisten zijn voor een periode van een jaar gestationeerd bij regionale en lokale omroepen in het hele land, waarbij de NOS als werkgever optreedt.

Bundelen van journalistieke kracht
Het bundelen van journalistieke kracht en kennis moet zorgen voor een verrijking en verbetering van de kwaliteit van de lokale berichtgeving. Dit initiatief wordt gesteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en is bedoeld om de regionale en lokale journalistiek te versterken.

Meer content op meer platforms
Timmer praat in ‘Business Update’ met presentator Charles Groenhuijsen ook over het belang van een nieuwsorganisatie om op alle platformen aanwezig te zijn. De NOS maakt steeds meer content voor steeds meer platformen. Van televisie tot Facebook en van Instagram tot podcasts. Dit geldt ook voor de regionale omroepen.

Het bundelen van journalistieke kracht en kennis moet zorgen voor een verrijking en verbetering van de kwaliteit van de lokale berichtgeving

Op ooghoogte
De regionale omroepen staan op ooghoogte met het publiek en vormen een betrouwbare en onmisbare schakel in de nieuwsvoorziening van álle Nederlanders. De regionale omroepen zitten tot in de haarvaten van Nederland. Ze onderzoeken, vragen, controleren, luisteren, vieren, herdenken en verbinden de lokale samenleving. Via radio, televisie, websites, apps en sociale media.

Journalistieke infrastructuur
Samen met de NOS en de lokale omroepen wordt er gebouwd aan een sterke journalistieke infrastructuur. Timmer onderstreept in ‘Business Update’ de rol van de NOS met een groot bereik, de kracht en de hoge betrouwbaarheid. Met het aanstellen van de 63 extra journalisten kunnen NOS, regionale omroepen en lokale omroepen samen ook echt tot in de haarvaten van de lokale democratie komen.

Impuls lokale journalistiek
In het project ‘Versterking Lokale journalistiek door Samenwerking’ werken voor het eerst alle drie de lagen van het publieke bestel samen: de lokale omroepen, de regionale omroepen en de NOS. Met het project snijdt het mes aan twee kanten: Niet alleen krijgt de lokale journalistiek een impuls, de gedachte is ook dat relevant lokaal nieuws makkelijker z’n weg vindt naar de regionale en landelijke omroep. Het initiatief loopt tot 1 juli volgend jaar, en de NLPO (lokale omroepen), de RPO (regionale omroepen) en de NOS hopen dat het z’n waarde bewijst en nieuwe inzichten biedt voor samenwerking.

Auteur: Regionale Publieke Omroep

Gerelateerde berichten

Judith Meeng nieuw lid raad van toezicht RPO

Judith Meeng is toegetreden tot de raad van toezicht van de RPO. De focus ligt op de terreinen van HR, communicatie en diversiteit & inclusie.

15 12 2022

Kom jij ons team versterken? We zoeken een secretaresse

Vind je het heerlijk om in te springen daar waar de drukte is, hou je van planningen en vind je het een uitdaging om agenda’s bij te houden?

01 11 2022

[LUISTER] Dutch Media Week: Podcast over 30 jaar regionale televisie

Luister naar de podcast over 30 jaar regionale televisie met omroeppionier Henny Everts en mediajournalist en schrijver Peter Schavemaker.

18 10 2022