Dionne Stax nieuwe juryvoorzitter van de NL Awards

02-04-2021

Journalist en presentator Dionne Stax is de nieuwe juryvoorzitter van de NL Awards. De jury is grotendeels vernieuwd, naast de voorzitter schuiven er nog vier nieuwe juryleden aan om te beslissen welke journalistieke producties van de publieke regionale omroepen dit jaar in de prijzen vallen. Op dit moment worden de inzendingen door de jury beoordeeld en zullen per categorie drie nominaties vastgesteld worden. Deze nominaties worden op 12 april bekend gemaakt. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale publieke omroepen. Op donderdag 27 mei worden de NL Awards 2020 digitaal uitgereikt.

Dionne Stax, voorzitter van de jury NL Awards, is verheugd om aan de slag te gaan: “In tijden van fake nieuws en internetbubbels is het belangrijker dan ooit om aan te voelen wat er in de samenleving speelt. En dat is juist iets waar de regionale omroepen in uitblinken. Ik kijk er enorm naar uit om, samen met de andere juryleden, alle mooie producties te gaan bekijken.”

De juryleden van dit jaar zijn voorzitter Dionne Stax (journalist, presentator AvroTros), Maarten Dallinga (winnaar Gouden NL-Award 2019, journalist en podcastmaker), Heidi Wulfsen (journalist, chef NOS Binnenland redactie), Botte Jellema (journalist, podcaster en presentator), Jessica Swinkels (mediahistoricus, documentairemaker, mediaproducent, oud-directeur Fonds BJP, beleidsadviseur cultuur & media), Joris Gerritsen (journalist, adjunct-hoofdredacteur De Gelderlander), Carmen Fernald (journalist, eindredacteur Omroep Max Noord-Zuid-Oost-West op NPO2), Nejifi Ramirez (journalist, presentator NOS Journaal Regio) en Priscilla Tienkamp (datajournalist, chef nieuwsdienst Local Focus).

Naast de nieuwe juryleden zijn dit jaar ook de inzendcategorieën onder de loep genomen en vernieuwd.

De zes categorieën zijn:
Eigen nieuws:
Eigen nieuwsgaring, sterk aan de actualiteit gelieerd en spraakmakend met een groot publiek belang en regionale impact.
Beste videoproductie:
Videoproductie die zich onderscheidt in kwaliteit, creativiteit en originaliteit.
Beste audioproductie:
Audioproductie die zich onderscheidt in kwaliteit, creativiteit en originaliteit.
Documentaire/informatief:
Non-fictie audiovisuele productie bestemd voor verspreiding via één of meer aanbodkanalen van een regionale publieke omroep, die de productie heeft ge(co)produceerd, waarbij de persoonlijke visie/stem van de maker wordt vormgegeven door een goede voorbereiding, onderzoek, meerdere opnamedagen en creatief gebruik van filmische middelen.
Jong talent:
Jonge journalisten of programmamedewerkers die inspelen op nieuwe (journalistieke) vormen voor productie, onderzoek, interactie met het publiek, of distributie van nieuws of informatie.
Innovatief journalistiek project:
Iedere omroep kan één project inzenden wat als innovatief gezien wordt.

Alle genomineerden maken kans op de Gouden NL Award, op 27 mei wordt bekend gemaakt welke inzending de Gouden Award in de wacht heeft gesleept. Dit is de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

Foto: Ruud Baan

Ontdek meer

Lokale en regionale omroepen bundelen krachten met journalistieke alliantie

De Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) en de Regionale Publieke Omroep (RPO) hebben een alliantie gesloten gericht op

15 02 2024

Broadcast Magazine: De week van Jan Müller

Deze week neemt Jan Müller, directeur-bestuurder Stichting Regionale Publieke Omroep, de lezers van Broadcast Magazine mee in zijn week.

13 06 2023

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023