De parels van de regionale omroep

21-02-2019

Ze zijn er uit! De jury van de NL Awards heeft na wat pittige discussies de nominaties voor de omroepprijzen bepaald. De NL Awards zijn de prijzen voor de beste producties van de regionale omroepen van het afgelopen jaar, verdeeld over zes categorieën.

De prijzen worden uitgereikt tijdens het NL Media Event op 27 maart in Zeist. Juryvoorzitter Rein Tolsma is tevreden over het niveau van de inzendingen. “Er zaten weer pareltjes tussen, het was soms echt lastig kiezen.”

Tolsma was dit jaar voor de tweede en laatste keer voorzitter van de jury. “Jammer dat het alweer voorbij is, ik vond het heerlijk om in december al die inzendingen binnen te zien komen. Het waren er dit keer meer dan vorig jaar, dat is een goed teken.” Als voorzitter hoort, leest en ziet de oud-hoofdredacteur van Omrop Fryslân alle inzendingen en dat betekent uren en uren luisteren en kijken. “Ik ben met pensioen, dus ik heb de tijd. Ik houd van televisie kijken, ik houd er van om nieuwe programma’s te ontdekken en dit jaar waren ook de radio-inzendingen weer helemaal op peil.”

Hevige strijd

Die categorie wil Tolsma er graag uitlichten. “De drie radioprogramma’s die nu genomineerd zijn voor een NL Award zijn alle drie zo verschillend. Een liveprogramma van RTV Drenthe vanuit Kamp Westerbork, met publiek. Een podcastserie over de terugkeer van de wolf in Overijssel van RTV Oost en een uitzending van Omrop Fryslân over Marc die Manon werd, een Friese transgender. Stuk voor stuk boeiende en bijzondere onderwerpen, maar op een totaal andere manier gebracht. Hier hebben we er het langst over gedaan om een winnaar te kiezen.”

Vorig jaar was er voor het eerst een prijs voor Jong Talent. Een jonge journalist van de regionale omroep die zich weet te onderscheiden door nieuwe vormen van journalistiek, of juist alles kan, of bijzondere verhalen maakt “Dit keer waren er meer gegadigden, je ziet dat de omroepen nu ook hun mensen durven in te sturen. Ik denk dat we drie goede talenten hebben genomineerd.”

Vijf nominaties voor RTV Noord

Wat verder opvalt als je door de nominaties neust, zijn de vijf nominaties voor RTV Noord en de drie voor Omrop Fryslân. “Het noorden doet het goed, maar kijk ook eens naar Zeeland, die hebben er ook drie, terwijl er ook jaren zijn geweest dat Omroep Zeeland er niet bij zat. Ik vind het jammer dat RTV Rijnmond, Omroep West en Omroep Flevoland geen nominaties hebben, die zaten er voorgaande jaren toch ook altijd bij.”

Naast het bepalen van de nominaties en winnaars van de zes categorieën heeft de jury ook altijd de dankbare taak om de overall-winnaar, de winnaar van de Gouden NL Award aan te wijzen. Dat is de categorie overstijgende prijs van 2500 euro voor de beste productie van afgelopen jaar. “Het zou een dankbare taak moeten zijn, maar we hadden het er knap lastig mee,” verzucht Tolsma. “Maar ook moeilijke keuzes moeten gemaakt worden en dat hebben we gedaan.” Wie de winnaar is? Wordt vervolgd op 27 maart.

Ontdek meer

Winnaars NL Awards 2019: Minister Slob opnieuw verheugd over de kwaliteit

De Gouden NL Award 2019 gaat naar Omroep Gelderland voor ‘Verstrikt’ een vijfdelige persoonlijke podcastserie over zelfmoord.

21 04 2020

Regionale Omroep verplaatst evenement voor journalisten en programmamakers

Het NL Media Event dat gepland staat voor 25 en 26 maart gaat niet door. De uitreiking NL Awards gaat via online videostream wél door.

11 03 2020

Minister Slob reikt de Gouden NL Award uit.

De nominaties voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen, zijn bekend.

27 02 2020