Column Jan Müller (juli 2024)
Samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke omroepen: noodzaak én kans
In een tijdperk waarin nieuws steeds sneller en veelzijdiger op ons afkomt, is de vraag naar betrouwbare en onafhankelijke journalistiek groter dan ooit. Hier staan wij, als publieke omroepen, voor een enorme uitdaging. Hoe zorgen we ervoor dat we relevante, accurate en onafhankelijke informatie blijven leveren? De sleutel ligt in samenwerking, en hoewel dat wellicht een open deur lijkt, lag dat tot dusver niet altijd voor de hand. De drie lagen in het publieke omroepbestel werkten vanwege de bestuurlijke indeling van ons land binnen een eigen, min of meer gesloten verzorgingsgebied: landelijk, provinciaal en gemeentelijk.
Dat dat niet meer van deze tijd is, moge duidelijk zijn. De druk op nieuwsorganisaties om relevant en up-to-date te blijven is groot. Samenwerking is wat ons betreft niet alleen wenselijk maar simpelweg noodzakelijk. Het helpt ons daarnaast niet alleen om gezamenlijk te werken aan innovatie, maar ook om efficiënter en doelmatiger met publieke middelen om te gaan, waardoor we meer kunnen bereiken met gezamenlijke inspanningen.
In de samenwerking zetten we een interessante stap om de journalistieke infrastructuur van Nederland te versterken. Door aan de vóórkant van het journalistieke proces veel meer te gaan samenwerken, zorgen we voor een diepere samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke omroepen. We werken aan redactionele verbindingen tussen alle drie de lagen in het bestel, gedragen door de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO), de Regionale Publieke Omroep (RPO) en de NOS. Het resultaat: journalistiek toegankelijker, kwalitatief sterker en meer samenhang.
Het publiek staat centraal in alles wat we doen. Elk lokaal gebied, elke streek en elke provincie heeft zijn eigen unieke behoeften en uitdagingen. De samenwerking zorgt ervoor dat lokale verhalen regionale en zelfs landelijke aandacht kunnen krijgen, en vice versa. Zo kunnen we verschillende demografische groepen en geografische gebieden beter bereiken. En dat resulteert weer in een inclusievere en representatievere journalistieke inhoud, wat de maatschappelijke samenhang bevordert en ervoor zorgt dat iedereen gezien en gehoord wordt.
Door gezamenlijk producties en onderzoeksprojecten op te pakken, kunnen we journalistieke verhalen verdiepen en verrijken. Dit leidt wat uiteindelijk tot meer impactvolle en betekenisvolle content voor ons publiek. En we werken aan de toekomst van ons vak: er zal veel expertise bij elkaar worden gebracht, wat niet alleen leidt tot betere journalistieke producten, maar ook tot de ontwikkeling van een nieuwe generatie journalisten.
Met het netwerk van journalisten dat we gezamenlijk kunnen inzetten, creëren we met zijn allen niet alleen een sterkere journalistieke infrastructuur, maar dragen we uiteindelijk vooral bij aan een beter geïnformeerde en meer verbonden samenleving.
Jan Müller
Directeur Regionale Publieke Omroep/RPO