Jan Müller nieuwe bestuurder RPO

10-12-2020

De raad van toezicht van de RPO heeft Jan Müller (1967) benoemd als bestuurder. Hij volgt Gerard Schuiteman op. Jan Müller, op dit moment nog werkzaam in Australië, zal op 1 februari 2021 aantreden.

Müller kent de omroepwereld goed. Van 2009 tot en met 2017 was hij algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid dat deels voortkwam uit de publieke omroep. Daarna aanvaardde hij de functie als CEO van The National Film and Sound Archive of Australia in Canberra dat hij ontwikkelde van analoog archief tot een nationaal media-instituut als Beeld en Geluid. Müller startte zijn loopbaan in de reclamewereld en werkte daar 20 jaar; de laatste 6 jaar als CEO van Saatchi & Saatchi. Hij brengt naast 20 jaar bestuurlijke ervaring ook veel kennis van digitale cultuur en innovatie met zich mee. Zo was hij onder meer voorzitter van de European Foundation, voorzitter van het Netwerk Mediawijsheid, president van de Internationale Federatie van Televisie-archieven (FIAT/IFTA) en in Australië oprichter en voorzitter van de Australian Media Literacy Alliance en lid van de ministeriële adviescommissie op het gebied van broadband en 5G.

Rein van der Kluit, voorzitter van de raad van toezicht RPO: “Wij zijn verheugd dat een zeer ervaren bestuurder als Jan de RPO komt versterken. Met hem gaat de RPO een nieuwe fase in. We zien uit naar de samenwerking.” Jan Müller zelf zegt over zijn benoeming: “Mijn hart ligt nog altijd bij de publieke omroep. Na bijna vier jaar Australië is het goed om terug te keren in Hilversum en mij in te gaan zetten voor een sterke positie van de regionale publieke omroepen in ons land. Zij zorgen voor de noodzakelijke, onderscheidende regionale journalistiek en hebben met hun media-aanbod een belangrijke functie in onze samenleving.”

Jan Müller zal op 1 februari 2021 aantreden. Tot die tijd neemt interim bestuurder Mark Minkman de taken waar.

Auteur: Robert Claus

Gerelateerde berichten

Jaarverslag 2022: Midden in de regio

Als maker en verspreider van regionaal nieuws en drager van de regionale cultuur staan we midden in de regio. Ga naar het online jaarverslag.

31 05 2023

Brandbrief mediacoalitie voor behoud van persalarmeringen

Een brede coalitie van mediapartijen roept minister van Justitie en Veiligheid op om het systeem van automatische persalarmeringen in stand te houden.

30 03 2023

Regionale omroepen en Kieskompas lanceren stemhulp Provinciale Statenverkiezingen

Het Kieskompas speelt per provincie in op thema’s die er spelen. De stellingen zijn opgesteld door journalisten van de regionale omroepen.

13 02 2023