Samenwerking regionale en lokale omroepen zorgt voor meerwaarde

01-09-2022

Met een kleine redactie nieuws vergaren uit je eigen stad of dorp. Bijna alle grote journalisten en presentatoren zijn ooit op jonge leeftijd begonnen bij de lokale omroep. Toch zijn lokale omroepen er niet alleen maar om ruwe diamanten op te leiden tot mediapersoonlijkheden. Het zijn de regionale omroepen die vaak de vruchten plukken van het werk van lokale omroepen, en andersom. Journalist Sven de Laet vertelt in een verhaal voor Omroep Brabant over die wisselwerking.

Het houtje-touwtje tijdperk waarin lokale omroepen zich jarenlang hebben begeven is al lang voorbij. Met lokale omroepen als Streekomroep ZuidWest, Studio040 en DTV is de professionele weg ingeslagen. Dit is ook aan de samenwerkingen die deze kleinere omroepen zijn aangegaan met de regionale omroepen te danken.

“Op redacties van lokale omroepen door de hele provincies, zitten journalisten die ook voor Omroep Brabant werken”, vertelt Sven, die dit traject bij Streekomroep ZuidWest heeft doorlopen. Hij is inmiddels volledig in dienst bij Omroep Brabant. “Het is echt een meerwaarde dat je extra handen, ogen en oren door heel Brabant hebt zitten.”

Korte lijntjes
Waar landelijke en regionale media vooral met een helicopterview naar de gemeenten kijken, kun je op een lokale redactie echt in een stad of dorp duiken. “Binnen een korte tijd ken je alle belangrijke spelers van een gemeente. De lijntjes zijn vrij kort, waardoor jij ook de persoon bent die letterlijk en figuurlijk het dichtst bij het vuur zit”, vertelt Sven uit ervaring.

Verdieping
Als redacteur, die voor beide partijen werkt, maak je vaak twee versies van een verhaal. Voor de lokale én regionale omroep. Dat deze verhalen, ondanks dat ze hetzelfde onderwerp hebben, met een andere insteek geschreven worden, weet ook Sven. “Wanneer een wethouder uit Roosendaal iets zegt, is dat interessant voor het publiek uit Roosendaal. Dan mag het verhaal best de verdieping in. De gemiddelde Omroep Brabant lezer heeft daar minder beeld bij. Dan kun je bepaalde passages weglaten, waardoor het verhaal ook voor hen begrijpelijk blijft.”

Meerwaarde
Een regionale omroep heeft extra ogen door de provincie die dicht bij het nieuws zitten, maar ook voor de lokale omroepen is deze samenwerking een meerwaarde volgens Sven. Naast de verhalen die zij van een regionale omroep kunnen overnemen worden er ook andere verhalen gemaakt.
“Een redactie van een lokale omroep is kleiner dan die van bijvoorbeeld Omroep Brabant. Zij hebben vaak hun handen vol aan de ongelukken en brandjes binnen de gemeente. Wanneer een redacteur van een regionale omroep zich bij de lokale omroep voegt, kan hij of zij met bijvoorbeeld persoonlijke verhalen net een laag dieper kijken dan voor diens komst mogelijk was”, besluit Sven.

Foto: Omroep Brabant

Ontdek meer

RTV Oost zet de streektaal in het zonnetje tijdens de Week van de Streek

Van 10 t/m 17 maart is het de ‘Week van de Streek’ bij RTV Oost en besteedt de

07 03 2024

Dorothy Oosting volgt Overijsselaars die een dierbare hebben verloren

Vanaf januari is bij RTV Oost ‘Rouw op je dak’ te zien met verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren.

28 12 2023

Omroep Flevoland start 2024 met vernieuwde radioprogrammering

Radioprogramma’s krijgen een nieuw jasje, een nieuwe programmanaam én er is ruimte voor meer muziek.

19 12 2023