Regioblok in NOS Journaal 12.00 uur maakt plaats voor betere samenwerking

27-09-2023

Beter nieuws uit de regio en een nog nauwere en efficiëntere samenwerking tussen de regionale omroepen en de NOS. Dat is de bedoeling van een volgende stap in het samenwerkingsverband tussen de regionale publieke omroepen en de NOS. De verbeteringen vinden grotendeels achter de schermen plaats en betekenen wel dat per 2 oktober het blok met nieuws uit de regio in het NOS Journaal van 12.00 uur verdwijnt. Het regioblok in het NOS Journaal van 15.00 uur op NPO 1 en het NOS Journaal Regio om 18.15 uur op NPO 2 blijven.

Vorig jaar sloten de dertien regionale omroepen en de NOS een alliantie. Het doel: een betere en toekomstbestendige nieuwsvoorziening voor alle inwoners van Nederland. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het zogeheten Bureau Regio. Dat is een aparte redactie van redacteuren van de regionale omroepen die is gevestigd op de NOS Nieuwsvloer. Bureau Regio is al jaren de spin in het web bij het uitwisselen van video- en audiomateriaal tussen de regionale omroepen en de NOS. Daar is de afgelopen tijd samenwerking op o.a. het gebied van planning en research bijgekomen.

“De volgende stap bestaat onder andere uit de aanstelling van een aparte coördinator, die toegang heeft tot de agenda’s van alle regionale omroepen en de NOS. En het dus kan zien als twee redacties aan hetzelfde onderwerp werken”, aldus Sander van Barneveld, hoofdredacteur van Bureau Regio. “De coördinator kan dan redacteuren aan elkaar koppelen, en bronnen en interviews laten uitwisselen. Daarnaast speelt hij of zij een belangrijke rol bij calamiteiten. Zo wordt niet alleen dubbel werk voorkomen, maar gaat ook de kwaliteit van een onderwerp (op radio, tv of online) omhoog.” Een ander initiatief is het creëren van een vaste plek voor de researchredacteur bij Bureau Regio. Van Barneveld: “Een en ander kost wel menskracht en die wordt gevonden door het regioblok in het NOS Journaal van 12.00 uur te schrappen.”

In de toekomst zal de samenwerking steeds verder worden verdiept, zo is het voornemen. Een van de wensen is bijvoorbeeld dat alle regionale omroepen gaan werken met hetzelfde redactiesysteem.

Foto: NOS

Ontdek meer

Update RPO Datateam (juli 2024)

Samenwerking met Transformatieteam leidt tot experimenten met nieuwe formatsDe data-analisten van het Datateam hebben eerder dit jaar vanuit

10 07 2024

Zomer in de regio

Het belooft weer een drukke zomer te worden met vele nationale en internationale festivals en evenementen. Toch hoef

10 07 2024

De regionale sportzomer

Ook bij de regionale publieke omroepen zijn ze klaar voor een zomer vol sport, zo ook voor de

10 07 2024