UNIFIL-veteranen terug naar Libanon voor documentaire van RTV Oost

18-11-2022

In de RTV Oost documentaire ‘De vergeten missie’ reist een groep UNIFIL-veteranen terug naar het land waar zij hebben gediend: Libanon. Onder leiding van veteraan Bert Kleine Schaars uit Deventer bezoekt de groep hun eigen militaire posten, het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Libanon en brengen ze een eerbetoon bij het monument voor de gevallen militairen. Journalist Teun van der Velden reisde mee en maakte er een documentaire van. ‘De vergeten missie’ is zaterdag 19 november te zien op YouTube en op woensdag 23 november op TV Oost.

De UNIFIL-veteranen werden destijds op missie gestuurd onder het mom van een vakantie, maar de werkelijkheid was anders. Veel van hen lagen dagelijks onder vuur, middenin een conflict tussen Israël en de Palestijnen. Voor de een is de terugkeer naar Libanon een verwerking van een trauma, voor de ander een feest der herkenning.
De documentaire volgt onder anderen Bart Kuipers uit Zwolle. In 1984 werd hij op missie gezonden als arts naar het zuiden van Libanon. Daar stak hij veel tijd in het behandelen van de lokale bevolking. Tijdens zijn terugkeer naar Libanon is te merken hoe erg de Nederlanders hierom nog worden gewaardeerd. Ook Dirk Jonker en Yeb-Jan Joustra doen hun verhaal. Dirk hield PTSS over aan zijn missie, maar wilde graag terug. Voor Yeb-Jan is het een bijzondere reis, samen met zijn zoon.

Foto: RTV Oost
Auteur: RTV Oost

Gerelateerde berichten

NH lanceert NH Helpt, een online plek om hulp te bieden en te vragen

Vanaf maandag 27 november biedt NH een online omgeving waar Noord-Hollanders die naar elkaar omkijken elkaar kunnen vinden.

27 11 2023

RTV Drenthe lanceert het Drentstalige radiostation Radio Drèents

'Het nieuwe audiokanaal Radio Drèents draagt bij aan het versterken van de regionale identiteit.'

30 06 2023

Ruud van Os nieuwe hoofdredacteur Rijnmond

Ruud van Os wordt de nieuwe hoofdredacteur van de regionale omroep Rijnmond. Zijn benoeming gaat per direct in.

18 05 2023