UNIFIL-veteranen terug naar Libanon voor documentaire van RTV Oost

18-11-2022

In de RTV Oost documentaire ‘De vergeten missie’ reist een groep UNIFIL-veteranen terug naar het land waar zij hebben gediend: Libanon. Onder leiding van veteraan Bert Kleine Schaars uit Deventer bezoekt de groep hun eigen militaire posten, het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Libanon en brengen ze een eerbetoon bij het monument voor de gevallen militairen. Journalist Teun van der Velden reisde mee en maakte er een documentaire van. ‘De vergeten missie’ is zaterdag 19 november te zien op YouTube en op woensdag 23 november op TV Oost.

De UNIFIL-veteranen werden destijds op missie gestuurd onder het mom van een vakantie, maar de werkelijkheid was anders. Veel van hen lagen dagelijks onder vuur, middenin een conflict tussen Israël en de Palestijnen. Voor de een is de terugkeer naar Libanon een verwerking van een trauma, voor de ander een feest der herkenning.
De documentaire volgt onder anderen Bart Kuipers uit Zwolle. In 1984 werd hij op missie gezonden als arts naar het zuiden van Libanon. Daar stak hij veel tijd in het behandelen van de lokale bevolking. Tijdens zijn terugkeer naar Libanon is te merken hoe erg de Nederlanders hierom nog worden gewaardeerd. Ook Dirk Jonker en Yeb-Jan Joustra doen hun verhaal. Dirk hield PTSS over aan zijn missie, maar wilde graag terug. Voor Yeb-Jan is het een bijzondere reis, samen met zijn zoon.

Foto: RTV Oost
Auteur: RTV Oost

Gerelateerde berichten

KRO-NCRV, L1 en Omroep Brabant maken derde seizoen Carnavalshart

In vier afleveringen worden ontroerende, hartverwarmende, vrolijke en muzikale verhalen verteld uit het zuidelijke hart van carnavalsland.

25 01 2023

Cécile Narinx nieuwe hoofdredacteur van L1

Cécile Narinx wordt de nieuwe hoofdredacteur van L1. De in Maastricht geboren Narinx heeft veel ervaring in de media.

25 01 2023

Metropoolredactie: unieke samenwerking in medialandschap

NH, Omroep Flevoland en stadsomroep AT5 beginnen een gezamenlijke Metropoolredactie en brengen nieuws over deAmsterdamse metropoolregio.

11 01 2023