Tour de L1mbourg volgt Tom Dumoulin in Ronde van Frankrijk

22-08-2020

Brengt Tom Dumoulin na vier decennia het geel terug naar Nederland? De regionale omroep L1 volgt de Ronde van Frankrijk dagelijks in het wielerprogramma Tour de L1mbourg. Vanuit 23 Limburgse wielergemeenten worden de kansen van de Maastrichtse wielrenner tegen het licht gehouden door wielercoryfeeën en bekende Limburgers. Zo zijn onder meer de Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk te gast.

De provincie in
Ondanks de coronamaatregelen vond de Limburgse regionale omroep het belangrijk om met een liveprogramma de provincie in te gaan. “Vooral in deze periode merken we dat de rol van verbinding heel belangrijk is voor ons als publieke omroep”, zo zegt Lida Huver, lid hoofdredactie L1. “Juist daarom willen we weer graag naar de mensen toe. Dat doen we natuurlijk wel verantwoord. We denken dat het Limburgse wielrennen in deze Tour de L1mbourg voor een echt saamhorigheidsgevoel gaat zorgen. En dat is heel welkom in deze tijd.”

Onvoorspelbaar
Het programma wordt gepresenteerd door Maurice de Heus, die met oud-wielrenner Gert Jakobs zijn vaste tafelgast heeft. “Het zou zo maar kunnen gebeuren. Wout Poels heeft de laatste jaren laten zien hoe belangrijk een sterke ploeg is, die heeft Jumbo-Visma nu”, zo hoopt De Heus. “Het wordt een heel onvoorspelbare Tour de France. Maar Tom is in het verleden ook vaak heel sterk teruggekomen na een blessure, zoals na zijn val in de Tour van 2015. Het is al fantastisch dat hij überhaupt weer bij de kanshebbers hoort.”.

Mondkapjes
Verslaggever Maurice Jessen en cameraman Tom Reinders volgen het Tourcircus met dagelijkse bijdrages vanuit Frankrijk. ”We hebben genoeg mondkapjes in de bagage. Want we volgen natuurlijk de renners in de Tour. Naast Dumoulin hebben we ook oog voor Wout Poels, de renner uit Blitterwijck die hoopt op een ritzege. Maar we doen ook verslag van alle corona-ontwikkelingen naast de koers. Ik verwacht wel dat we het druk krijgen”, aldus Jessen.

Wielergemeenten
Het programma wordt dagelijks live in een andere Limburgse wielergemeente opgenomen. “Daarmee geven we ook aandacht aan het fietsen voor de jeugd, of het wielrennen voor mensen met een beperking. Dat is juist zo mooi aan Limburg. We zijn internationaal bekend door de topkoersen, maar juist daaronder gebeurt ook heel veel in de wielergemeenten. Dat komt ook dagelijks voorbij in Tour de L1mbourg”.

Limburgse volkscultuur
L1 Radio richt zich op het wielrennen als onderdeel van de Limburgse volkscultuur. “We parkeren onze fiets inderdaad tegen het buffet”, zo vertelt radiomaker Ruud Kleinen. “Rian Moonen en ik duiken in het programma Route Regio iedere dag tussen 10:00 en 13:00 uur de kroeg in. Dat is de plek waar leuke mensen werken, waar alle ins en outs van de gemeente bekend zijn, waar de legendarische figuren komen en waar de sterke verhalen rondgaan”.

Verlengde Zomer
Met Tour de L1mbourg trekt L1 het zomergevoel door in de maand september. Het programma wordt van zaterdag 29 augustus tot zondag 20 september dagelijks live uitgezonden op L1 TV van 18:30-19:15 uur, en wordt herhaald om 20:30 en 22:30 uur. Alle uitzendingen zijn ook online te zien en te luisteren via web en app. De televisieprogramma’s van L1 zijn ook bij NLZIET (terug) te kijken. Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022