Toevallig groen in de stad zorgt voor lokale samenwerking in Utrecht

07-09-2021

Voor het project ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ werkt RTV Utrecht samen met De Utrechtse Internet Courant (DUIC), Utrecht Natuurlijk en het Centraal Museum. Het project is een initiatief van beeldend kunstenaar Hans van Lunteren. Jessica van Essen van Utrecht Natuurlijk en Hans van Dijk, journalist en programmamaker werken mee aan het project over toevallig groen in de Domstad. De regionale omroep voor de stad en provincie Utrecht komt met een twaalfdelige serie op televisie. De eerste aflevering van ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ is zaterdag 11 september te zien bij RTV Utrecht.

Beleving van de stad
De natuur kiest soms zelf plekken uit om te groeien, ook in de bebouwde kom: deze bomen of struiken worden zaailingen genoemd en buurtbewoners zijn er vaak dol op. In Toevallig Groen vertellen Utrechters over de persoonlijke band die ze hebben met een zaailing in hun directe leefomgeving. Het programma laat zien hoe belangrijk dit groen is voor de beleving van de stad. Zo vertelt Remco de Jong over de Hollandse bastaard iep die naast zijn deur groeit aan de Tanimbarkade in de stad Utrecht. “Als hij geveld zou worden door ziekte dan moet ik wel een traantje laten.” Ook Paulus Mooij zorgt voor ‘zijn’ zaailing op de hoek van de Utrechtse Willem van Noortstraat. Hij snoeit hem bij als het nodig is en waakt over de gezondheid van de boom. “Als hij zich niet lekker voelt heeft hij een andere kleur.”

Lokale samenwerking
Naast RTV Utrecht participeren ook de lokale (online) krant DUIC en het Centraal Museum in het project. De Utrechtse Internet Courant wijdt iedere week een artikel aan het Toevallig Groen project. Het Centraal Museum opent op zaterdag 11 september de tentoonstelling De Botanische Revolutie.
Ook de bewoners van Utrecht kunnen bijdragen aan dit project door deze spontaan ontkiemde bomen te melden op www.toevalliggroen.nl. Om aan te geven dat zij waarde hechten aan deze bomen, kan iedereen op deze site een gratis statuslabel met de tekst Zaailing Gewenst krijgen. Op donderdag 9 september hangt wethouder Lot van Hooijdonk het eerste label aan een zaailing in de stad.

Twaalfdelige serie
De eerste aflevering van ‘Toevallig Groen, Zaailingen van de Stad’ is zaterdag 11 september te zien bij RTV Utrecht. De twaalfdelige tv-serie laat de kracht van deze onbedoelde natuur in de stad zien. In de eerste aflevering staat een Iep die vertroeteld wordt door een bewoner van Tuinwijk in Utrecht centraal. Het televisieprogramma is vanaf 11 september ieder zaterdag te zien op RTV Utrecht en daarna online (terug) te kijken.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022