Speciale uitzending over razzia in Noordoostpolder bij Omroep Flevoland

12-11-2019

Omroep Flevoland brengt zondag 17 november op TV een speciale thema-uitzending over de razzia die dan precies 75 jaar geleden in de Noordoostpolder plaatsvond. De speciale TV-uitzending, die een half uur duurt, is op zondag 17 november te zien, en wordt gedurende de hele dag herhaald. Het programma is ook te bekijken via de website en app van Omroep Flevoland.

Razzia in de polder
De Noordoostpolder (NOP) werd in de oorlog na 1943 het Nederlands Onderduikers Paradijs genoemd, maar voor de Duitsers was de dunbevolkte polder landbouweconomisch van groot belang. Wapendroppings, het verbergen van geallieerde piloten en de behoefte aan arbeidskrachten ter verdediging van Duitsland, vormden de basis voor een grote razzia. Op 17 november 1944 omsingelden 4000 Duitse soldaten de polder, traden binnen en hielden zo’n 1700 mannen aan. Het grootste deel van hen is als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd.

Kenners aan het woord
Journalist Arend Dubbelboer verdiepte zich de afgelopen maanden in het verhaal over de razzia en praat hierover in de speciale TV-uitzending met Carla van Baalen, auteur van het boek ‘Paradijs in oorlogstijd?’ Daarnaast is Jan Wester te gast, oud-directeur van het Cultureel Historisch Centrum (CHC) in Vollenhove. Vanuit deze voormalige Zuiderzeestad gingen de polderpioniers naar Duitsland. Als oud-geschiedenisdocent in Emmeloord kent hij de poldergeschiedenis als zijn broekzak. Verder schuift journalist Richard Schuurman aan. Hij is in verschillende archieven gedoken, op zoek naar meer informatie over de razzia.

75 jaar vrijheid bij regionale omroep
Behalve deze speciale thema-uitzending besteedt Omroep Flevoland, samen met andere regionale omroepen, uitgebreid aandacht aan 75 jaar bevrijding d.m.v. onder meer een wekelijkse radiorubriek en een speciale razziapodcast.

Op tv, web en app
De speciale TV-uitzending, die een half uur duurt, is op zondag 17 november te zien, en wordt gedurende de hele dag herhaald. Het programma begint overdag 10 minuten over het hele uur en vanaf 17.00 uur 20 minuten over het hele uur. Het programma is ook te bekijken via de website en app van Omroep Flevoland.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022