SjONG junior van Omrop Fryslân Tsjil wint Prix CIRCOM

05-06-2023

Het programma SjONG junior van Omrop Fryslân Tsjil is in de prijzen gevallen bij Prix CIRCOM, dat zijn de belangrijkste internationale prijzen voor regionale programma’s. SjONG junior is de winnaar geworden in de categorie Music and Arts.

Raynaud Ritsma, samen met producent en regisseur Murk-Jaep van der Schaaf een van de programmamakers, is blij met de prijs. “Dit is fantastisch. Ik ben er heel trots op dat een jury met mensen uit heel Europa het een goed format vindt. Dat is geweldig.”

SjONG junior is een tweejaarlijks Fries songfestival voor basisscholen. Met de hele klas schrijven kinderen uit groep 6, 7 en 8 onder begeleiding van muziekprofessionals een eigen schoollied. Het proces wordt gevolgd door de camera’s van Omrop Fryslân Tsjil. In een uitverkochte Lawei in Drachten mogen de scholen hun lied ten gehore brengen. Het doel van het programma is dat kinderen met muziek bezig zijn, legt Ritsma uit. “Toen hebben we nagedacht over een format: hoe vet zou het zijn als we een programma kunnen bedenken waarin kinderen van begin tot eind zelf een liedje maken?”

Schrijven, dansen en promotie
Ritsma ging er samen met Murk-Jaep van der Schaaf en producer Dirk-Lennart Hogeveen mee aan de slag. Zo ontstond de huidige opzet voor SjONG junior. De kinderen schrijven de teksten, nemen het liedje op in een professionele studio en bedenken zelf een choreografie. Bovendien doen ze zelf de promotie voor het nummer. De kinderen voelen zich verbonden met het liedje. Niet alleen omdat ze het zelf geschreven hebben, maar ook omdat ze modern zijn, ze passen bij de huidige tijd.

De liedjes komen ook op Spotify te staan en de winnaar wordt geïnterviewd door Omrop Fryslân. Voor de kinderen is dat een geweldige ervaring. “Er zijn kinderen die zeggen dat de finaledag de mooiste dag van hun leven is. En de meesters en juffen zeggen dat de weken van dit project meer waard zijn dan een heel jaar muziekles”, zegt Ritsma trots. Als muzikant, Ritsma is zanger, bekend van de band Vangrail, gaat het programma hem aan het hart. “Het is heel mooi dat je de know-how die je hebt opgebouwd, kunt doorgeven. We kunnen de kinderen echt iets leren.”

Dat het programma nu internationaal wordt gewaardeerd, doet Ritsma heel goed. “Wij zetten ons hier met hart en ziel voor in. Ik ben heel trots dat het zich uitbetaalt.”
De volgende editie van SjONG junior staat voor 2024 op het programma.

Foto: Omrop Fryslân

Ontdek meer

Update RPO Datateam (juli 2024)

Samenwerking met Transformatieteam leidt tot experimenten met nieuwe formatsDe data-analisten van het Datateam hebben eerder dit jaar vanuit

10 07 2024

Zomer in de regio

Het belooft weer een drukke zomer te worden met vele nationale en internationale festivals en evenementen. Toch hoef

10 07 2024

De regionale sportzomer

Ook bij de regionale publieke omroepen zijn ze klaar voor een zomer vol sport, zo ook voor de

10 07 2024