Sintvoorieder1: Record bij actie van Radio West en lokale omroepen

25-11-2023

De actie die verschillende omroepen voerden om cadeaus in te zamelen voor Stichting Sintvoorieder1 heeft in totaal 88.283 cadeaus opgeleverd. Een recordscore. Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november stonden verschillende lokale omroepen en Radio West helemaal in het teken van de actie Sintvoorieder1.

Inzamelactie Sintvoorieder1
Van 20 tot en met 24 november werkten in totaal twaalf omroepen uit de regio samen voor de actie Sintvoorieder1. Het doel was 50.000 cadeaus in te zamelen voor kinderen die anders geen cadeau met Sinterklaas krijgen. In totaal werden 88.283 cadeaus gedoneerd. Vorig jaar waren dat 47.559 geschenken.
De eindstand van de inzamelactie werd op vrijdagavond 24 november bekendgemaakt in de speciaal opgetuigde actiestudio van Radio West en Den Haag FM: de Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag aan het Spui in Den Haag. Maartje van Weegen, bekend van radio en televisie, maakte de eindstand bekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van vele vrijwilligers van Stichting Sintvoorieder1 en medewerkers van alle samenwerkende omroepen.

Samenwerking van twaalf omroepen
Nadat Den Haag FM al enkele jaren actievoerde voor Stichting Sintvoorieder1, werd de inzameling in 2022 door de regionale omroep Omroep West breder uitgerold naar al bestaande samenwerking met verschillende lokale radiostations in de regio. In 2023 sloten nog meer lokale omroepen zich aan waardoor in totaal twaalf omroepen actievoerden: Sleutelstad (Leiden e.o.), omroep BO (Bollenstreek), RTV Katwijk, ZFM Zoetermeer, Studio Alphen, RTV Krimpenerwaard, Omroep Delft, Midvliet, RTV Gouwestad en Feel Good Radio (Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk) voerden samen met Den Haag FM en Radio West actie.

Stichting Sintvoorieder1
Alle ingezamelde cadeaus worden via Stichting Sintvoorieder1 met hulp van maatschappelijke partners, zoals de Voedselbanken en (crisis)opvanghuizen, bij kinderen afgeleverd die normaal geen cadeau met Sinterklaas zouden ontvangen. Dit betreft 1 op de 9 kinderen in de grote steden.
Esther Blom, founder en voorzitter van Stichting Sintvoorieder1 is verrukt met het resultaat: “Deze actie laat zien dat het Sinterklaasfeest een feest is ván ieder1, vóór ieder1 en mét ieder1. De actie verbindt, geeft een enorm saamhorigheidsgevoel en laat zien dat we als maatschappij de kinderen (en ouders) omarmen en dat Sinterklaas iedereen ziet. Ik ben enorm trots op onze organisatie en onze vrijwilligers!”

Donaties
Gedurende de hele week was het een komen en gaan bij de diverse inzamelpunten. Zowel luisteraars als bedrijven kwamen massaal langs om cadeaus te doneren. Van burgemeester tot particulieren en van scholen tot en met verenigingen: iedereen wist de weg te vinden naar een van de donatiepunten. In Den Haag was het alle dagen druk in de Centrale Bibliotheek van Bibliotheek Den Haag aan het Spui, waar zelfs een container cadeaus werd bezorgd die via een webwinkel waren besteld. De afzender bleef onbekend. Ook reed de HTM pakjestram, door de Goedheiligman bestuurd, een speciale route door Den Haag, waarlangs bij verschillende haltes mensen stonden te wachten om hun cadeaus te doneren. In Gouda reden leden van de scootmobielclub Gouda zelfs langs mensen thuis, die niet in staat waren om zelf naar een van de inzamellocaties te komen.

Hoofdredacteur Henk Ruijl van Omroep West en Den Haag FM is trots op alle mooie initiatieven en donaties: “Een mevrouw bracht chocoladeletters, allemaal in de letter ‘L’. Op de vraag waarom zij voor de letter ‘L’ koos was het antwoord duidelijk; zij had zichzelf de vraag gesteld hoe zij Sinterklaas het best kon helpen en vertelde dat het de ‘L’ van Liefde was. Als boodschap aan de kinderen en jongvolwassenen die anders geen sinterklaascadeau zouden ontvangen. Dit is een actie van Liefde. Met een opbrengst die ervan getuigt dat Liefde altijd overwint. Een initiatief dat dit jaar opnieuw bewijst hoe je vanuit verbinding iets geweldigs moois kunt realiseren. Ik zeg dankjewel tegen iedereen en maak een diepe buiging voor eenieder die een bijdrage leverde. Met cadeaus, in pakjes verzamelen, in mooie programma’s maken. We deden dat samen met maar liefst elf lokale omroepen en een regionale omroep. Zeker ook als een teken van verbinding, en van liefde voor een prachtactie zo mooi samengebracht door Stichting Sintvoorieder1.”

Foto: Omroep West / Chris Westerduin

Ontdek meer

Erop uit in de regio!

Met de zomer in aantocht kunnen we weer uitkijken naar veel regionale feesten, evenementen en concerten. We selecteerden

10 06 2024

De regio kleurt oranje!

Het hele land kleurt oranje, met de start van het EK voetbal van komende vrijdag voor de deur!

10 06 2024

Regionale omroepen te gebruiken met Apple CarPlay en Android Auto

Vanaf nu kunnen gebruikers in heel Nederland naar hun favoriete regionale omroep luisteren via Apple CarPlay en Android

05 06 2024