RTV Oost zet op DialectDinsdag de streektaal in het zonnetje

28-02-2023

In maart geeft RTV Oost de streektaal en streekcultuur extra aandacht op de DialectDinsdag. Overijssel kent grofweg drie dialecten: Sallands, Twents en Noordwest-Overijssels. Elke dinsdag staat één dialect centraal op radio, televisie en online. Ook is de de tv-serie Øsen en Angoan te zien waarin 70 jaar boerenleven voorbij komt. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Esther ter Horst, bekend als Monkie uit Van Jonge Leu en Oale Groond.

Øsen en Angoan
Øsen en Angoan is een 5-delige serie van het gelijknamige openlucht muziektheater waarin zeventig jaar plattelandsleven voorbij komt. De vier generaties van de boerenfamilie Gunnewiek en de familie Brink, uitbaters van een plattelandscafé staan symbool voor Øsen (zwoegen en hard werken) en Angoan (feesten en plezier maken). Van de ruilverkaveling in de jaren vijftig tot de stikstofcrisis van nu, alles komt aan bod. Vier live bands spelen de hits van toen en nu. De muziek is een feest der herkenning en met 10 liedjes van Normaal is het ook meteen een ode aan deze boerenrockband.

Dialecten
Op dinsdag 7 maart staat het Sallands in de schijnwerpers, dinsdag 14 maart het Twents, dinsdag 21 maart is het Noordwest-Overijssels aan de beurt en op dinsdag 28 maart komen alle dialecten nog één maal voorbij op radio, televisie en online.

Foto: RTV Oost
Auteur: RTV Oost

Gerelateerde berichten

Verslaggevers RTV Noord winnen Saskia Stuivelingprijs

Tristan Braakman en Mario Miskovic krijgen de prijs de verslaggeving van de parlementaire enquête naar de aardgaswinning in Groningen.

07 03 2023

FryslânDOK: ‘De stem van Abel en Edou’

‘De stem van Abel en Edou’ beleeft zijn bioscooppremière op zondag 5 maart en is op tv te zien op NPO 2 en bij Omrop Fryslân.

02 03 2023

NH verplaatst redactie naar Texel: week lang verhalen over dilemma toerisme

Van 28 februari tot en met 3 maart verplaatst NH een deel van de redactie van Hilversum naar Den Burg.

24 02 2023