RTV Oost zet op DialectDinsdag de streektaal in het zonnetje

28-02-2023

In maart geeft RTV Oost de streektaal en streekcultuur extra aandacht op de DialectDinsdag. Overijssel kent grofweg drie dialecten: Sallands, Twents en Noordwest-Overijssels. Elke dinsdag staat één dialect centraal op radio, televisie en online. Ook is de de tv-serie Øsen en Angoan te zien waarin 70 jaar boerenleven voorbij komt. Eén van de hoofdrollen wordt gespeeld door Esther ter Horst, bekend als Monkie uit Van Jonge Leu en Oale Groond.

Øsen en Angoan
Øsen en Angoan is een 5-delige serie van het gelijknamige openlucht muziektheater waarin zeventig jaar plattelandsleven voorbij komt. De vier generaties van de boerenfamilie Gunnewiek en de familie Brink, uitbaters van een plattelandscafé staan symbool voor Øsen (zwoegen en hard werken) en Angoan (feesten en plezier maken). Van de ruilverkaveling in de jaren vijftig tot de stikstofcrisis van nu, alles komt aan bod. Vier live bands spelen de hits van toen en nu. De muziek is een feest der herkenning en met 10 liedjes van Normaal is het ook meteen een ode aan deze boerenrockband.

Dialecten
Op dinsdag 7 maart staat het Sallands in de schijnwerpers, dinsdag 14 maart het Twents, dinsdag 21 maart is het Noordwest-Overijssels aan de beurt en op dinsdag 28 maart komen alle dialecten nog één maal voorbij op radio, televisie en online.

Foto: RTV Oost
Auteur: RTV Oost

Gerelateerde berichten

RTV Drenthe lanceert het Drentstalige radiostation Radio Drèents

'Het nieuwe audiokanaal Radio Drèents draagt bij aan het versterken van de regionale identiteit.'

30 06 2023

Ruud van Os nieuwe hoofdredacteur Rijnmond

Ruud van Os wordt de nieuwe hoofdredacteur van de regionale omroep Rijnmond. Zijn benoeming gaat per direct in.

18 05 2023

LHBTI-gemeenschap uit Almere aan het woord in ‘Ally onder de regenboog’

Op zaterdag 8 april zendt Omroep Flevoland de tv-première van ‘Ally onder de Regenboog’ uit. In deze documentaire staat centraal hoe LHBTI’ers in Almere hun leefomgeving ervaren.

04 04 2023