RTV Oost wint grote Europese prijs

17-04-2019

RTV Oost heeft met Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel een Prix Circom gewonnen. Dat is dé prijs voor Europese publieke omroepen. De prijs wordt uitgereikt door de vereniging van Europese publieke regionale omroepen Circom. Daarbij zijn omroepen uit 32 landen aangesloten, van hele grote als de BBC en France Télévisions, tot kleine zoals het Albanese RTSH. RTV Oost won in de categorie most original and innovative, meest origineel en vernieuwend.

RTV Oost liet de inwoners van Overijssel hun eigen verkiezingsprogramma schrijven voor de Provinciale Statenverkiezingen. Aan de hand van een aantal belangrijke provinciale thema’s kreeg het publiek van RTV Oost een aantal stellingen voorgelegd. Mensen konden ook zelf ideeën aandragen voor het verkiezingsprogramma.

Dat resulteerde uiteindelijk in Hét Verkiezingsprogramma van Overijssel. Met dat programma in de hand organiseerde RTV Oost bijeenkomsten door de hele provincie waar inwoners, (maatschappelijke) organisaties en politici met elkaar in debat gingen over belangrijke thema’s in Overijssel zoals verkeer en mobiliteit, duurzame energie, landbouw en natuur, cultuur en woningbouw.

De jury was vooral lovend over de manier waarop het publiek (kijkers, luisteraars en online bezoekers) betrokken is bij de verkiezingen: in feite hebben de inwoners van Overijssel het verkiezingsprogramma geschreven voor de provinciale politiek. Door het publiek er zo nauw bij te betrekken leverde dat ook nieuwsverhalen op.

Verder was jury erg te spreken over de laagdrempelige manier waarop politici bij het publiek werden geïntroduceerd, door de Lawaaipapegaaien en de rubriek ‘Wat lijsttrekkers vertellen’.

Projectleider en politiek verslaggever Simon Dirk Terpstra van RTV Oost is opgetogen over het winnen van de prijs: “Dit is echt te gek! Fantastisch dat we als kleine omroep zo’n enorme prijs winnen met ons programma. Hier hebben we met heel veel collega’s heel hard aan gewerkt en we mogen met zijn allen dan ook apetrots zijn op de prijs”.

De Prix Circoms worden uitgereikt tijdens het jaarlijkse congres van CIRCOM, op 30 en 31 mei in Novi Sad in Servië.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022