RTV Oost blikt terug op miraculeus ongeval met F16

10-02-2022

Vrijdag 11 februari is het dertig jaar geleden dat een F16 neerstortte in de Hengelose wijk Hasseler Es. Ongetwijfeld een van de meest bizarre ongelukken uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Een F16 van de Koninklijke Luchtmacht crasht middenin een woonwijk en wonderwel loopt niemand ook maar een schrammetje op. RTV Oost zendt op 11 februari om 20.30 uur de documentaire De Hasseler Es F16 crash uit.

Wereldnieuws
Nadat de vlieger te maken kreeg met een haperende motor maakte hij gebruik van zijn schietstoel, waarop het toestel te midden van de huizen op een speelveldje landde. “Hij had ‘m niet beter neer kunnen zetten”, zei een verbijsterde agent tegen de verzamelde pers. Het miraculeuze ongeval werd wereldnieuws.

Terugblik op de crash
RTV Oost trok dertig jaar na dato de wijk in en blikte samen met buurtbewoners, die er destijds ook al woonden, terug op deze memorabele dag. Over wat ze zich nog herinneren van de crash zelf en vooral ook de turbulente periode erna. De buurt reageerde destijds aanvankelijk zelfs met enige Twentse nuchterheid op de bijna-ramp. Maar pas later ten tijde van de Bijlmerramp drong het besef pas in volle omvang door tot de bewoners van de Hasseler Es.

De documentaire De Hasseler Es F16 crash is te zien op vrijdag 11 februari om 20.30 uur bij TV Oost. Ook wordt er uitgebreid aandacht aan de Hengelose F16-crash besteed op de website van RTV Oost, op radio en in het tv-programma Bij Oost | Vandaag. De programma’s van de regionale omroep zijn ook (terug) te kijken bij NLZIET.

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022