Rotterdamse Cultuurpenning voor Roland Vonk van Rijnmond

09-03-2022

Rijnmond-programmamaker Roland Vonk heeft maandag de Cultuurpenning van de gemeente Rotterdam gekregen. De onderscheiding is hem opgespeld door wethouder Kasmi van Cultuur. Vonk maakt de goed beluisterde radioprogramma’s Archief Rijnmond en Het Opkamertje bij de regionale omroep. Voor veel luisteraars is de zondagmorgen met Roland Vonk vaste prik. In Archief Rijnmond laat de presentator oude plaatjes, curieuze opnamen en vergeten artiesten uit de regio Rijnmond horen.

Alle muziek komt uit zijn eigen verzameling, die enorm is maar nooit compleet. Vonk blijft altijd op zoek naar opnamen of artiesten die een aanvulling zijn voor zijn archief. De standaard handtekening onder zijn e-mails is dan ook ‘in het archief mag niets ontbreken’.

‘Veel meer dan muzikale voddenman

De commissie die de voordracht voor de Cultuurpenning heeft gedaan ziet de waarde van Vonk zijn werk: “Roland Vonk noemt zichzelf ‘de muzikale voddenman’ van Rijnmond. Maar hij is veel meer dan dat. Onversaagd, onbaatzuchtig en zeer bevlogen houdt hij zich al jaren bezig met het Rotterdamse muzikaal erfgoed en alle verhalen daaromheen.”

Het juryrapport roemt Vonk om zijn werk: “Hij zorgt ervoor dat dit vaak onvoldoende serieus genomen erfgoed bewaard blijft, gearchiveerd wordt en te horen blijft. Daarmee doet hij niet alleen een groot aantal Rotterdammers een plezier, maar hij zorgt er ook voor dat dit deel van de Rotterdamse geschiedenis niet voor latere generaties verloren gaat. Uit liefde voor de muziek, maar vooral ook uit liefde voor de stad.”

De Cultuurpenning van de gemeente Rotterdam wordt één keer per jaar uitgereikt aan iemand die op cultureel gebied een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. Aan de penning is een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden voor een project van de winnaar. Vonk gaat het geld dat aan de cultuurpenning verbonden is besteden aan boek over amusement in Rotterdam in periode 1945 tot en met jaren ’60. “Interessante, beetje vergeten periode”, zegt de programmamaker van de regionale omroep.

Foto: Rijnmond

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022