Rijnmond-verslaggever Dennis van Eersel heeft ‘Scoop van het Jaar 2021’

29-03-2022

Dennis van Eersel is maandagavond door de Nederlandse Sport Pers (NSP) in het zonnetje gezet. Bij de jaarlijkse verkiezingen van de brancheorganisatie ging de prijs voor de scoop van het jaar 2021 naar de Rijnmond-verslaggever.

Van Eersel ontving de prijs omdat hij op 6 november 2021 als eerste wereldkundig maakte dat Feyenoord de stekker trok uit het Feyenoord City-nieuwbouwplan. In het artikel schreef hij dat de directie van de Rotterdamse voetbalclub geen vertrouwen meer had in het nieuwe stadion.

De scoop van het jaar: Feyenoord heeft geen vertrouwen meer in nieuw stadion en stopt met Feyenoord City

Verhaal met diepgang
De scoop van Eersel is daarom ook niet onopgemerkt voorbijgegaan aan de NSP. De vereniging voor sportjournalisten spreekt over een ‘uitstekende primeur’. “Dit was ook een verhaal met diepgang, waaruit bleek hoe veel tijd en energie Van Eersel al jaren in Feyenoord City steekt. Het is een beladen en ingewikkeld dossier, dat een zorgvuldig aangelegd netwerk vergt bij de vele partijen die betrokken zijn, van de bouwers en lokale politici tot financiers en ingewijden binnen Feyenoord”, aldus de jury.

Bronnen goed op orde
De NSP prijst ook het daaropvolgende werk dat Van Eersel leverde rondom dit nieuws over Feyenoord City. “Dat Van Eersel zijn bronnen goed op orde heeft, bewees hij door zijn nieuwsverhaal meteen van duiding te voorzien. Datzelfde weekend deed hij dat ook direct voor de camera’s van zijn omroep, en die van andere tv-stations. Hier sprak een Feyenoord City-expert. Iemand wiens publicatie door landelijke media werd opgepikt en veel reacties losmaakte in met name Rotterdam, waar Feyenoordfans uit vreugde nog diezelfde avond naar de Kuip gingen om vuurwerk af te steken.”

“Deze scoop onderstreept ook het belang van kwalitatief goede regionale journalistiek”

Kwalitatief goede regionale journalistiek
De primeur van Van Eersel wordt door de NSP gezien als een voorbeeld voor de sportjournalistiek. “Afgezien van de ongekende journalistieke arbeid die de verslaggever er in heeft gestoken en zijn uitstekende dossierkennis, onderstreept deze scoop ook het belang van kwalitatief goede regionale journalistiek”, benadrukt de NSP.

Feyenoordwatcher
Rijnmond-verslaggever Dennis van Eersel wint ‘Scoop van het Jaar 2021’ over Feyenoord City
Van Eersel werkt sinds 2006 voor Rijnmond. Hij is sinds 2012 clubwatcher van Feyenoord. Zo verslaat de Vlaardinger wedstrijden op Radio Rijnmond en duidt Van Eersel in de voetbaltalkshow FC Rijnmond geregeld de gang van zaken bij Feyenoord. Behalve Feyenoordwatcher is Van Eersel ook sportverslaggever en presentator.

Nominaties
Naast Van Eersel waren er nog vijf andere nominaties voor ‘Scoop van het jaar 2021’. De NSP selecteerde de volgende primeurs voor deze prijs:
Grove misstanden bij triatlon: verwaarlozing, mishandeling en machtsmisbruik.
Auteur: Thomas Sijtsma (Trouw).
Louis van Gaal de nieuwe bondscoach.
Auteur: Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad)
Olympische bubbel al lek voor KL861 opsteeg.
Auteurs: Rik Spekenbrink en Arjan Schouten (Algemeen Dagblad)
Podcast ‘Gefixt’.
Makers: Ben Meindertsma en Guido van Gorp (NOS)
De verraderlijke wereld van voetbaltransfers: waarom Stefan de Vrij zijn zaakwaarnemers aan de kant zette.
Auteurs: Pepijn Keppel en Tom Claessens. (Follow The Money)

Foto: Rijnmond / VK Sportfotografie

Ontdek meer

Politiek verslaggever Maarten Brakema wordt journalistiek leider bij Den Haag FM

Maarten Brakema is aangesteld als journalistiek leider van Stadsomroep Den Haag, de lokale omroep van de hofstad.

16 02 2023

Nationale Hannie Schaft Herdenking te zien bij NH

NH zendt 18 december de Nationale Hannie Schaft Herdenking 2022 uit. De Hannie Schaftlezing is van Mpho Tutu van Furth.

16 12 2022

NOS Nieuws van de Week start op TV West

Het is een journaal in makkelijke taal en met extra uitleg speciaal voor mensen die het lastig vinden het nieuws te volgen.

01 09 2022